Hlavní obsah

Apple léta prodával vadné zástrčky nabíječek. Teď je stahuje

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojkolíkové zástrčky do elektrické sítě, které společnost Apple dodávala ke svým zařízením, mohou být vadné. Hrozí u nich úraz elektrickým proudem, uvedli zástupci tohoto počítačového gigantu. Výrobce je proto lidem bude měnit zadarmo.

Foto: archív výrobce

Vlevo je vadný typ zástrček, vpravo je již nová verze, která je bezpečná.

Článek

Problém spočívá podle Applu v tom, že trojkolíkové adaptéry mohou v ojedinělých případech prasknout, čímž logicky představují riziko.

Týká se to MacBooků, iPadů a iPhonů, které byly prodávány v letech 2003 až 2010, a to v Británii, Hongkongu a Singapuru. Evropské koncovky, která se používá také u jablečných zařízení v České republice, se tedy svolávací akce netýká. Dotčená koncovka nicméně byla součástí cestovní celosvětové sady, která se v tuzemsku také prodávala. Čeští zákazníci by tedy rozhodně měli být také na pozoru.

Zda mají lidé doma problémový adaptér, mohou zjistit podle speciálního označení. To se ukrývá ve vnitřní drážce, kde se trojkolíková zástrčka připojuje k samotné nabíječce. Podrobné informace o vadných adaptérech i postup k jejich výměně jsou k dispozici na stránkách výrobce.

Zástupci Applu zdůraznili, že svolávací akce je preventivní. Doposud tedy nebyl v souvislosti s vadnou trojkolíkovou zástrčkou nikdo zraněn.

Reklama

Výběr článků

Načítám