Hlavní obsah

Ruský úřad chce zakázat VPN služby, které obchází cenzuru internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský úřad dohlížející na internet Roskomnadzor pohrozil zablokováním přístupu k virtuálním soukromým sítím (VPN), díky kterým ruští uživatelé mohou mít přístup i k internetovým stránkám, které Moskva zablokovala či zakázala. Upozornila na to agentura Reuters.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Roskomnadzor oznámil, že vyzval poskytovatele těchto služeb, aby se během 30 dnů připojili ke státnímu systému „filtrování” internetu, anebo úřad „může rozhodnout o omezení přístupu k VPN službám”.

Požadavek se podle listu Kommersant týká operátorů VPN, jako je NordVPN, Hide My Ass!, Hola VPN, OpenVPN, VyprVPN, ExpressVPN, TorGuard, IPVanish, Kaspersky Secure Connection a VPN Unlimited.

TorGuard odpověděl na svém webu, že uzavřel své servery v Rusku a že ruským úřadům nepředal žádnou informaci.

Právě pomocí zmiňovaných virtuálních privátních sítí mohli lidé využívat například komunikační program Telegram, který byl před časem oficiálně zablokován. Tyto speciální programy dovolovaly v Rusku obejít tzv. velký firewall, který tamní režim využívá k zablokování přístupu na některé zahraniční stránky.

Zákaz od roku 2017

Zákaz poskytovat přístup k zakázaným stránkám pro poskytovatele služeb VPN v Rusku platí od listopadu 2017, avšak úřad jim svůj požadavek adresoval až po půldruhém roce, upozornil deník a odhadl, že Roskomnadzor k akci nejspíše přiměla některá z ruských tajných služeb. Připomněl také, že k systému se mezitím připojily vyhledávače, včetně společnosti Google.

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Mezitím si státní podnik, podřízený Roskomnadzoru, objednal vývoj automatického systému sledování, nakolik vyhledávače a operátoři VPN blokují zakázané stránky. Systém má být dodán do konce roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám