Hlavní obsah

Velvyslanec USA při EU: Důkazů o problémech s Huawei je mnoho

– Brusel

Důkazů o bezpečnostních úskalích výrobků čínského telekomunikačního giganta Huawei je mnoho, většina ale podléhá utajení. Agentuře Reuters to řekl americký velvyslanec při Evropské unii Gordon Sondland. Unijním činitelům prý tlumočil obavy Spojených států ohledně čínské firmy. Řekl, že cílem Washingtonu je odradit uživatele od jejího vybavení ve prospěch západních produktů. Společnost Huawei diplomatova tvrzení odmítla.

Foto: Profimedia.cz

Americký velvyslanec při Evropské unii Gordon Sondland (vpravo).

Článek

„Existuje mnoho důkazů, většina je tajná,“ odpověděl Sondland Reuters na dotaz ohledně bezpečnostních rizik, která údajně představuje vybavení od Huawei. Úřady v USA, ale také v Británii a v Česku v poslední době varují, že firma by mohla být napojena na čínské tajné služby, což výrobce odmítá. EU se podle Reuters zabývá návrhy, jejichž realizace by v podstatě zakázala použití techniky Huawei na provoz nové generace mobilní sítě označované jako 5G.

„Spojené státy velmi podporují odrazování od koupě jakýchkoli čínských digitálních produktů, které se pojí s potenciálními dopady na národní bezpečnost a navedení lidí pryč od Huawei směrem k západním produktům je naším kýženým vyústěním,“ řekl Sondland. O postoji Washingtonu prý zpravil představitele EU.

Máme čistý rejstřík, tvrdí Huawei

Společnost Huawei, která je druhým největším dodavatelem vybavení pro telekomunikační sítě na světě, v reakci na výroky amerického diplomata uvedla, že má v otázce kyberbezpečnosti „čistý rejstřík“.

S podobným ujištěním přišli zástupci čínské firmy při schůzce s českým prezidentem Milošem Zemanem, na níž byl také čínský velvyslanec v ČR Čang Ťien-min. „Diskuse byla věnována i otázkám kybernetické bezpečnosti. Zástupci společnosti Huawei deklarovali, že dodržují příslušné standardy,“ uvedl následně prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček. [celá zpráva]

Jako bezpečnostní riziko označil v prosinci hardware a software Huawei český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB). Na základě varování úřadu vyřadilo generální finanční ředitelství Huawei z veřejné zakázky za půl miliardy korun na vybudování portálu Moje daně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám