Hlavní obsah

Trolling i vydírání. Čína zablokovala stovky účtů na sociálních sítích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Čínská policie tento rok zablokovala 1100 účtů na sociálních sítích a 31 webových stránek z důvodu nelegální činnosti jako vydírání nebo trolling čili rozkládání diskuze za pomoci nesouvisejících argumentů. Informovala o tom agentura Nová Čína.

Foto: Nir Elias , Reuters

Ilustrační foto

Článek

Policie zjistila, že některé účty na aplikaci WeChat a na sociální síti Weibo vykonstruovávaly obvinění firem i jednotlivců. Lidé stojící za účty posléze za odstranění očerňujícího obsahu z internetu požadovali peníze, uvedlo ministerstvo veřejné bezpečnosti.

Čínská policie dále vyšetřuje 28 případů, v nichž byli trollové placení za obsah, který umísťovali na internet, napsala agentura Nová Čína.

V listopadu zrušil úřad cenzury 9800 účtů na sociálních médiích, které zveřejňovaly nezávislé zpravodajství, připomněla agentura Reuters. Důvodem byl podle cenzorů bulvární, vulgární anebo politicky závadný obsah.

Čínská vláda začala více zpřísňovat kontrolu internetu v roce 2013, kdy se stal prezidentem Si Ťin-pching. Podle kritiků je cílem veškerých těchto aktivit omezit svobodu slova v zemi a zabránit obyvatelům, aby kritizovali vládnoucí komunistickou stranu. Čínské vedení se ale brání s tím, že internet regulují všechny země a že kroky Pekingu mají jen posílit národní bezpečnost a sociální stabilitu a zabránit šíření pornografie nebo jiných materiálů zobrazujících násilí.

Reklama

Výběr článků

Načítám