Hlavní obsah

Za nevhodnou zprávu na sociálních sítích hrozí v Turecku vězení, varovalo Německo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo upozornilo své občany, aby byli během návštěvy Turecka mimořádně opatrní při komunikaci na sociálních sítích. Podle agentury Reuters tak reagovalo na řadu případů Němců zatčených kvůli on-line kritice vlády tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Foto: Thomas White, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V aktualizované internetové radě k cestám do Turecka ministerstvo zahraničí poukazuje na to, že snaha německé vlády o zlepšení vztahů s Ankarou zatím přinesla jen velmi málo pro desítky německých občanů uvězněných v Turecku po zmařeném pokusu o vojenský převrat v roce 2016.

"Zatčení a soudní stíhání se často týkají příspěvků na sociálních sítích. V některých případech stačilo pouhé označení "to se mi líbí" u cizího příspěvku majícího takovou (kritickou) povahu," upozorňuje aktualizovaná rada ministerstva.

Komplikované vztahy

Vztahy Německa, kde žije kolem tří miliónů lidí tureckého původu, s Tureckem byly vždy komplikované. Nejhorší úrovně ale dosáhly v posledních dvou letech v důsledku perzekucí, které v Turecku následovaly po neúspěšném pokusu o puč.

Ministerstvo zahraničí varovalo, že rizikové mohou být i soukromé komentáře. "Neveřejné komentáře na sociálních sítích se mohou dostat k tureckým úřadům na základě udání. Odsouzení za 'urážku prezidenta' nebo za 'šíření teroristické propagandy' může vést k mnohaletému uvěznění," varuje německá diplomacie.

Sociální média se stala hlavní platformou pro politickou opozici v Turecku. Tradiční sdělovací prostředky se hemží pozitivním zpravodajstvím o prezidentovi a jeho ministrech, upozorňuje Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám