Hlavní obsah

Další hřebík do rakve DVB-T. Česká televize už nebude vysílat ve vysokém rozlišení

Novinky, mif

Prakticky celá republika se připravuje na velkou televizní revoluci, kdy druhá generace pozemního digitálního vysílání DVB-T2 nahradí tu první. Přestože definitivní přechod je naplánován až za několik let, první změny se dotknou diváků již nyní. Česká televize například přestane vysílat v rámci staršího standardu DVB-T ve vysokém rozlišení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České televize na Kavčích horách

Článek

Sledovat pořady České televize v rozlišení HD mohou diváci už od roku 2013, a to v rámci multiplexu 1a. Místo něj ale bude regionální vysílání ve vysokém rozlišení od září šířeno výhradně prostřednictvím tzv. Přechodové sítě 11 – tedy s využitím standardu DVB-T2.

To tedy zjednodušeně řečeno znamená, že ve starším standardu DVB-T budou k dispozici od září programy České televize pouze v horším rozlišení. Krok České televize je vcelku logický, signál DVB-T2 totiž může v současnosti přijímat již 99,6 % tuzemské populace, jak již bylo uvedeno výše. HD programy v rámci multiplexu 1a jsou však k dispozici pouze pro 85 procent obyvatelstva.

Definitivní ukončení DVB-T vysílání je naplánováno až na 1. února 2021. Po tomto datu bude starší digitální vysílání zcela vypnuto a přijímat signál prostřednictvím televizních antén bude možné pouze prostřednictvím novějšího standardu DVB-T2. Potřeba tak bude kompatibilní televizor nebo set-top-box, podobně jako tomu bylo při přechodu z analogového na digitální vysílání.

Přechod se netýká každého

Díky DVB-T2 bude možné do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat, a tím se rozšíří nabídka pro diváky a uživatele. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Přechod na nový standard se logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Více se o standardu DVB-T2, jeho kladech i záporech a o plánovaném ukončení první generace pozemního digitálního vysílání dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám