Hlavní obsah

Chytré telefony táhnou. Zájem o fotoaparáty naopak vadne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodej technického spotřebního zboží v Česku v prvním pololetí stoupl o 6,8 procenta na 35,7 miliardy korun. V samotném druhém čtvrtletí se zvýšil o 7,7 procenta. Nejvíce, o pětinu, meziročně stoupl prodej mobilních telefonů a dalších telekomunikačních zařízení. Vyplývá to z pravidelného průzkumu společnosti GfK Temax.

Foto: Mario Anzuoni, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Trh s telekomunikačními zařízeními stoupl od dubna do června meziročně o 21 procent. "Rostla průměrná cena chytrého telefonu a také byl zaznamenán pozitivní vývoj nositelné elektroniky. Jako negativní trend se jeví klesající poptávka po klasických telefonech," uvádí zpráva.

Prodej spotřební elektroniky se zvýšil ve druhém čtvrtletí o 6,2 procenta. Televizní přijímače a set-top boxy zaznamenaly výrazný růst poptávky i tržeb v důsledku postupného přechodu na vysílání ve standardu DVB-T2. Dvouciferným růstem pokračovaly prodeje přenosných dokovacích reproduktorů s bluetooth připojením.

Jedinou kategorií technického spotřebního zboží, která zaznamenala pokles, byly fotoaparáty. Rostoucí poptávka byla zaznamenána po systémových kompaktech s full-frame snímačem. Pokles prodejů pokračoval u zrcadlovek.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám