Hlavní obsah

Jsme vydavatel, hájí se Facebook u amerického soudu

Sacramento

Facebook, která provozuje stejnojmennou sociální síť, se řadu let veřejně označuje za neutrální technologickou platformu. To ale neplatí v případě soudního sporu v Kalifornii se společností Six4Three, která obvinila Facebook, že v rámci konkurenčního boje zneužívá přístupu k datům uživatelů. Ve své obhajobě se totiž internetový kolos podle deníku The Guardian hájí tím, že jako vydavatel je chráněný první dodatkem americké ústavy, který zaručuje svobodu slova.

Foto: Leah Millis, Reuters

Šéf Facebooku Mark Zuckerberg

Článek

Celý spor se týká aplikace Pikinis od Six4Three, která umožňovala vyhledávat fotografie přátel v plavkách. Vývojářská firma ale v roce 2015 podala na Facebook žalobu za to, že společnost odřízla vývojáře od přístupu k datům o uživatelích, ačkoli předtím tvůrce lákala příslibem dlouhodobé možnosti využívání těchto cenných informací.

Facebook, který obvinění ze všech nepravostí odmítá, se nově hájí odkazem na svobodu slova. Právní zástupkyně provozovatele sítě Sonal Mehtaová před soudem nyní argumentuje tím, že rozhodování o přístupu k datům uživatelů je samou podstatou vydavatelské činnosti. Facebook proto podle ní může požívat ochrany svobody slova, která se vztahuje na rozhodnutí, co publikovat a co ne.

David Godkin, který zastupuje vývojáře Six4Three, změnu v obhajobě Facebooku označil za názorový veletoč. "Roky Facebook veřejně říká, že není mediálním domem. To je obrat o 180 stupňů," řekl Godkin.

Profesor práva na univerzitě v Santa Claře Eric Goldman považuje za frustrující, že Facebook odmítá svou vydavatelskou funkci v kontextu, který se mu nehodí, ale naopak u soudu se k ní hlásí. Dodal, že tak činí kvůli přísnějším zákonům a omezením mimo USA, kde by jako vydavatel společnost čelila problémům. I tak si ale Goldman myslí, že Facebook u soudu zvítězí, protože by měl mít právo blokovat aplikace jako Pokinis.

Reklama

Výběr článků

Načítám