Hlavní obsah

Slováci se obávají nadvlády robotů, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Slováci dobře znají výhody robotů, zároveň ale mají obavy, že tyto stroje ovládnou člověka. Většina obyvatel podporuje nasazení robotů jako pomocníků hlavně při domácích pracích, v ostatních oblastech se k takové možnosti staví až na výjimky spíše rezervovaně. Ztráty zaměstnání kvůli nasazování robotů se obává jen menší část obyvatel Slovenska. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu, jehož výsledky ve středu zveřejnil Institut pro veřejné otázky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Mnohem hůře by roboti byli přijati v situacích, kde dochází ke kontaktu se silnějšími a důvěrnějšími mezilidskými vztahy. V obchodě a ve službách, v administrativě, v oblasti zábavy, v práci, při vzdělávání či v sociálních službách by roboti vadili až dvou třetinám respondentů," uvedl autor studie Marián Velšic.

Rezervované postoje veřejnosti k robotům podle Velšice souvisejí obecně s obavami lidí z nových věcí. "Stejné obavy měli lidé z využívání mobilních telefonů či počítačů," řekl.

Roboti by neměli rozhodovat samostatně

Podle průzkumu se výrazná většina respondentů vyslovila pro to, že roboti by výhradně měli vykonávat příkazy člověka a neměli by rozhodovat samostatně.

Necelá polovina (48 procent) z více než tisícovky respondentů například podporuje zavedení samořízených vozů a přibližně stejnému podílu Slováků by tato možnost vadila. Vozidla s autonomním řízením dříve testovala ve Spojených státech společnost Uber, která testy ve státě Arizona pozastavila poté, co samořízené auto zabilo chodce.

Jen 28 procent dotazovaných v průzkumu uvedlo, že má obavy ze ztráty zaměstnání kvůli nasazování robotů. Nejnižší je tento podíl například mezi lékaři, pedagogy, právníky či vědci. Za hlavní výhodu robotů respondenti označili jejich vyšší výkon, dále jemné motorické zručnosti a flexibilitu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám