Hlavní obsah

Televizní vysílání DVB-T2 pokrývá už většinu Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Digital Broadcasting zvýšila pokrytí své přechodové digitální sítě pro pozemní televizní vysílání DVB-T2 na 85 procent populace. Na začátku roku pokrývala třetinu obyvatel.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Digital Broadcasting tento týden spustila vysílání z Českých Budějovic, Plzně, Rakovníka a Opavy. Přechodové sítě slouží k přípravě a plynulému přechodu diváků na nový vysílací standard DVB-T2. Další přechodovou síť provozují České Radiokomunikace a vlastní síť má Česká televize. Sítě pokrývají až 99 procent populace.

Digital Broadcasting začal přechodovou síť budovat loni v červenci v Praze. V současnosti šíří programy Nova, Nova Cinema, Nova Action, Nova Gold, Nova 2, JOJ family (HD),Prima Comedy Central (HD), kino Svět, RELAX, Rebel a regionální programy POLAR (HD), TV V1 (HD) a Brno TV.

Více programů, lepší kvalita

Nový digitální televizní standard DVB-T2 bude v Česku zaveden k 1. únoru 2021. Počítá s tím Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou schválila vláda. Po tomto datu bude starší digitální vysílání zcela vypnuto.

Prakticky stejný scénář zažili lidé již před lety, když se vypínalo analogové pozemní televizní vysílání. Tehdy mohli lidé využívat několik let jak digitální, tak analogové vysílání.

Po vypnutí staršího standardu tehdy museli diváci vyměnit své televizory za novější, nebo je vybavit speciálními set-top-boxy. A to bude platit i v případě DVB-T2. Pokud tedy lidé už doma nemají přístroj, který by druhou generaci digitálního pozemního vysílání zvládal, budou potřebovat nové zařízení – buď zmiňovaný set-top-box, nebo přímo nový televizor.

Nový standard tak může představovat pro řadu uživatelů finanční zátěž. Na druhou stranu jeho přednosti jsou nepopiratelné. Díky DVB-T2 půjde do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat, a tím se rozšíří nabídka divákům a uživatelům. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Přechod se netýká každého

Je nutné zdůraznit, že na nový standard je drtivá většina televizorů v obchodech již připravena. Pokud tedy například některé domácnosti kupovaly novou TV na Vánoce, je velmi pravděpodobné, že bude schopná DVB-T2 přijímat.

Je však nutné zdůraznit, že přechod na nový standard se logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

To jinými slovy znamená, že majitelé výše zmiňovaných televizních přípojek nebudou muset v souvislosti s přechodem na DVB-T2 utratit ani korunu.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám