Hlavní obsah

Nechvalně známá Cambridge Analytica je v hledáčku FBI

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Britská společnost Cambridge Analytica, která se proslavila především kauzou úniku osobních dat z Facebooku, ukončila zkraje května činnost. Tím ale celá kauza rozhodně nekončí. Případem zneužití desítek miliónů uživatelských účtů k politické kampani a lidmi, kteří v tom měli prsty, se detailně zabývá Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Foto: Peter Nicholls, Reuters

Budova společnosti Cambridge Analytica

Článek

Ve středu o tom informoval americký list The New York Times s odvoláním na zdroje přímo z FBI, které se na vyšetřování podílí.

Podle listu se vyšetřovatelé zaměřují především na finanční aktivity Cambridge Analytica a na jedince a firmy, s kterými tato britská společnost spolupracovala při využívání osobních dat z Facebooku.

Řeší se banky i Facebook

Vyšetřovatelé v souvislosti s případem již kontaktovali banky, se kterými měla Cambridge Analytica co do činění. Spojili se ale například také se zástupci Facebooku.

The New York Times zdůraznil, že zatím není jasné, zda celé vyšetřování nějak souvisí s údajným ruským ovlivňováním amerických prezidentských voleb. Už loni nicméně tým zvláštního vyšetřovatele FBI Roberta Muellera vyslýchal přinejmenším dva vedoucí pracovníky Cambridge Analytica právě v souvislosti s ovlivňováním voleb.

Společnost Cambridge Analytica již vyšetřuje také britský Národní kriminální úřad (NCA).

Boj o Bílý dům

Celá kauza vypukla v polovině března, kdy se ukázalo, že data zhruba 87 miliónů uživatelských účtů na Facebooku zneužila právě společnost Cambridge Analytica. A to při vývoji softwarových nástrojů pro podporu kampaně Donalda Trumpa během volby amerického prezidenta.

Cambridge Analytica měla oficiálně vyvíjet program pro předpověď preferencí voličů, ve skutečnosti však bylo snahou firmy ovlivnit jejich rozhodování. Aplikace totiž čerpala privátní data z profilů desítek miliónů uživatelů a celý systém následně utvářel profil voličů, mezi které pak cíleně distribuoval politickou reklamu.

Facebook zároveň oznámil, že údaje prakticky všech uživatelů ze stejnojmenné sociální sítě se mohly relativně snadno dostat do nepovolaných rukou.

Bylo to dáno tím, že Facebook umožňoval prakticky od svého vzniku hledat osoby podle e-mailu či telefonu, což mohli takzvaní sběrači dat zneužít. Tato funkce byla již zablokována. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám