Hlavní obsah

Na chytré hodinky sází i tradiční švýcarský výrobce. O peníze prosí fanoušky

Novinky, Vojtěch Pospíšil (Basilej)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K neobvyklému kroku se rozhodla tradiční švýcarská hodinářská značka Alpina. Na crowdfundingovém webu Kickstarter spustila kampaň na outdoorové chytré hodinky s názvem AlpinerX, skoro jako by opatrně zkoušela, zda má v tomto segmentu šanci na úspěch.

BEZ KOMENTÁŘE: Hodinky Alpina AlpinerX Video: Alpina

 
Článek

Crowdfundingové servery zpravidla využívají nadějní tvůrci a malí výrobci, kteří nemají dostatek finančních prostředků na rozjetí masivní výroby. Jak ale ukázala Alpina, požádat fanoušky o peníze se nebojí ani zavedené značky.

Značka peníze jistě nepotřebuje, tímto způsobem ale získává cennou zpětnou vazbu přímo od koncových zákazníků, kteří na Kickstarteru mohou komentovat, pokládat otázky a pomoci firmě vyladit produkt.

Alpina spustila kampaň před týdnem a v době vydání článku překročila cíl 50 tisíc švýcarských franků (1,1 miliónu korun) více než jedenáctkrát. Konkrétně se počítadlo zastavilo těsně pod pomyslnou hranicí 596 500 dolarů, tedy v přepočtu více než 12,3 miliónu korun.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Alpina AlpinerX

Ti zájemci, jenž si hodinky koupí v rámci kickstarterové kampaně, navíc dostanou výraznou slevu – hodinky mohli získat nejlevněji za 450 švýcarských franků (9700 Kč). Tato nabídka se samozřejmě rychle vyprodala, teď je možnost pořídit je za 530 franků. Stále je to však velký rozdíl oproti ceně 895 franků, za kterou je Alpina plánuje prodávat v obchodech.

Na rozdíl od ostatních chytrých hodinek nemá AlpinerX velký displej, ale nabízí tradiční vzhled soustředící se na zobrazení času. Malý displej ve spodní části číselníku pak ukazuje, v jakém módu se zrovna hodinky nacházejí.

Z hlediska funkcí jsou hodinky vybaveny velmi solidně. Lze pomocí nich monitorovat výšku, nabízejí také tlakoměr a kompas. Minusem je absence GPS, pro tuto funkci je hodinky nutné připojit k telefonu. Kromě toho umí hodinky ještě měřit teplotu a také mají indikátor UV záření, takže můžete zjistit, zda už jste náhodou nebyli na slunci moc dlouho, případně zda ve vyšší nadmořské výšce není záření moc silné. Alpina udává, že to je poprvé, co je taková funkce nabízena v hodinkách.

Foto: Vojtěch Pospíšil, Novinky

Hodinky jsou k dispozici i ve verzi s modrým pouzdrem.

AlpinerX dále monitoruje spánek uživatele a umí počítat kroky. Všechna tato data se zobrazí v aplikaci dostupné pro Android i iOS. Po propojení s telefonem jsou hodinky schopny zobrazit notifikace na příchozí hovory a zprávy.

Alpina udává, že baterie vydrží dva roky, ale je otázkou, jak má toto tvrzení podložené reálnými zkušenostmi a zda náhodou nebude výdrž nižší při opravdu intenzivním používání hodinek.

Novinku značka prezentovala na v úterý ukončeném veletrhu Baselworld, kde jsme ji měli možnost vyzkoušet. Hodinky mají průměr 45 milimetrů, což není málo, ale pouzdro z lehkého kompozitu a taktéž lehký gumový řemínek výrazně usnadňují jejich nošení.

Foto: Alpina

Nasbíraná data se zobrazují v mobilní aplikaci.

U hodinek podobného typu se často stává, že vypadají levně, AlpinerX tento problém ale nemá. Pro švýcarskou značku, která má v nabídce i hodinky za 125 tisíc korun, by to ostatně byla docela ostuda. Navíc lze předpokládat, že kusy, které byly k vidění na veletrhu, byly předprodukčními prototypy.

Vodotěsnost hodinek je 100 metrů. Na hloubkové potápění to sice není, ale od toho také tyto hodinky nejsou. Výbavu doplňuje safírové sklíčko s antireflexní vrstvou. Zájemci si mohou v konfigurátoru vybrat celkem z 3200 barevných kombinací – barvu lze zvolit u číselníku, pouzdra a samozřejmě i řemínku.

Hodinky zakoupené v rámci kickstarterové kampaně slibuje Alpina dodat během dubna a května. Zatím není jasné, kdy bude AlpinerX dostupný i v obchodech.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám