Hlavní obsah

Turecko bude regulovat obsah internetu. Hrozí cenzura, obává se opozice

– Ankara

Turecký parlament přijal zákon, který dává Státní radě pro kontrolu rozhlasu a televize (RTÜK) právo blokovat obsah na internetu. Opozice se obává, že hrozí cenzura. Informovala o tom ve čtvrtek agentura AFP. Pro zákon hlasovalo 205 zákonodárců, proti němu 18 poslanců.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Místní i mezinárodní organizace, které chtějí šířit obsah prostřednictvím internetu, musejí podle schváleného zákona požádat o povolení RTÜK. Na individuální uživatele internetu se zákon nevztahuje.

Toto opatření může podle AFP dopadnout zejména na média, která úřady zavřely během čistek po nezdařeném převratu v červenci 2016 a jež se zákaz pokusila obejít prostřednictvím internetu.

Úřad pro kontrolu rozhlasu a televize má sice autonomní postavení, ale členy jeho rady jmenuje parlament, kde má většinu (316 z 539 poslanců) vládní Strana spravedlnosti a rozvoje (AKP) prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana.

Utahují se šrouby

"Moc před volbami 'utahuje šrouby'. Zablokovává všechny prostředky opozice, jež se nemůže nadechnout ani vyjádřit," napsal na Twitteru Bariş Yarkadaş, novinář a poslanec za opoziční Lidově republikánskou stranu (CHP). "Nejhorší obdobu cenzury" odsoudil.

Ministr dopravy a komunikací Ahmet Arslan při projednávání zákona uvedl, že se "nejedná o cenzuru", ale o opatření proti obsahu, jenž "poškozuje morální hodnoty země a její bezpečnost".

Tento zákon může "Turecko zcela uzavřít před vnějším světem podobně jako Severní Koreu", řekl AFP poslanec prokurdské Lidové demokratické strany (HDP) Garo Paylan. Myslí si, že opatření půjde aplikovat i na servery jako Netflix či YouTube, pokud si někdo bude stěžovat na obsah, který šíří.

Jak mohou státy zablokovat části internetu?

Oblíbené služby jako Twitter nebo Facebook, ale i soukromé e-mailové schránky, nebo dokonce celý obsah internetu může stát prakticky kdykoli zablokovat.

„Internet je obrovská síť spojující počítače po celém světě. Ve chvíli, kdy by někdo chtěl zablokovat vybrané internetové stránky nebo služby, musel by k tomu donutit největší centrální poskytovatele internetu,“ řekl Novinkám počítačový expert Václav Vaněček.

Poskytovatelé internetu v zemích jako Čína nebo Írán dostanou od státu nařízeno, na které stránky mají znemožnit lidem přístup. Ti musí do svých routerů – zařízení, která se starají o propojení jednotlivých částí internetu – zadat příkazy, jež lidem tento přístup znemožní.

Stejným způsobem je možné zablokovat i VPN služby, které vytváří virtuální tunely napříč internetem.

Opozice a nevládní organizace kritizují posílení vládní kontroly nad médii, k němuž dochází před klíčovým rokem voleb: v roce 2019 se budou konat volby místní, parlamentní i prezidentské.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám