Hlavní obsah

Zuckerberg si může oddechnout. Německo manažery Facebooku vyšetřovat nebude

Berlín

Německo nezahájí vyšetřování manažerů společnosti Facebook včetně jejího šéfa Marka Zuckerberga kvůli možnému nedůslednému mazání nenávistných komentářů. V pondělí to podle agentury Reuters oznámila německá prokuratura s tím, že zatímco psaní některých příspěvků porušuje německé zákony, pochybení při mazání takových komentářů zločinem nejsou.

Foto: Stephen Lam, Reuters

Zakladatel a šéf sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg.

Článek

Trestní oznámení na vedení provozovatele sociální sítě podal na konci roku 2016 bavorský právník Chan-jo Jun.

Právník ve svém oznámení uvedl, že představitelé Facebooku nedůsledně postupují proti výhrůžkám násilím, výzvám k vraždě, projevům nesnášenlivosti a k dalším deliktům, kterých se dopouštějí uživatelé na síti společnosti. Facebook má v Německu stejně jako další sociální sítě povinnost mazat komentáře a příspěvky, které jsou v rozporu s německými zákony. Činit tak musí hned, jakmile se o nich dozví.

V Německu je na rozdíl od Spojených států, kde Facebook sídlí, trestné například popírání holokaustu. Trestný čin se vztahuje také na výroky, které podněcují k nenávisti nebo k násilí proti skupinám obyvatel či útočí na lidskou důstojnost.

Právě tím, že správci sítě ne vždy takové komentáře a příspěvky důsledně mažou, se podle některých právních názorů mohl provozovatel sítě dopouštět napomáhání trestnému činu. Prokuratura ale nyní pochybení v postupu mazání kontroverzních příspěvků jako protizákonná neoznačila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám