Hlavní obsah

Nizozemci špehovali ruské hackery podezřelé z útoků v USA

Amsterdam

Nizozemská rozvědka AIVD pronikla do ruské hackerské skupiny Cozy Bear, která je podezřelá z útoků na servery americké Demokratické strany během předloňské kampaně k prezidentským volbám ve Spojených státech. S odvoláním na několik nejmenovaných zpravodajců z Nizozemska a USA to ve čtvrtek uvedl nizozemský list De Volkskrant.

Foto: 123rf.com

Ilustrační obrázek

Článek

Agenti AIVD získali podle listu přístup do moskevského ústředí Cozy Bear. Mezi lety 2014 až 2017 předávali informace americkým tajným službám CIA a NSA, uvedl list.

Cozy Bear je spojována s ruskou vládou, připomněla agentura Reuters. Vazby na Kreml jsou připisovány i podobné skupině Fancy Bear. Také ta čelí obvinění z účasti na útocích proti serverům amerických demokratů.

Poznatky AIVD mohly podle listu přispět i k vyšetřování FBI ohledně údajných ruských zásahů do amerických voleb. FBI se domnívá, že hackeři chtěli ukrást informace, které by poškodily demokratickou kandidátku Hillary Clintonovou. Ta soupeřila o Bílý dům s později zvoleným republikánem Donaldem Trumpem.

Podezření na ruské vměšování kromě FBI vyšetřují čtyři výbory amerického Kongresu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám