Hlavní obsah

Internetové bankovnictví používá polovina Evropanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina dospělých Evropanů používá internetové bankovnictví. Jejich podíl se za posledních deset let zdvojnásobil. Podle údajů, které zveřejnil evropský statistický úřad Eurostat, používalo v roce 2017 internetové bankovnictví 51 procent Evropanů ve věku 16 až 74 let. V roce 2007 tento podíl činil jen 25 procent. Česká republika obsadila mezi 28 zeměmi EU spolu s Rakouskem 12. příčku s podílem 57 procent.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Internetové bankovnictví je oblíbené zvláště mezi lidmi ve věku 25 až 34 let, kde podíl uživatelů činí 68 procent. Používání internetového bankovnictví má tendenci se zvyšovat spolu s úrovní vzdělání. Mezi lidmi s nízkým vzděláním používá internetové bankovnictví jen 24 procent Evropanů, u vysokoškoláků je to 77 procent.

Nejběžnější je internetové bankovnictví v Dánsku, kde ho používá 90 procent dospělých. V Nizozemsku je to 89 procent a ve Finsku 87 procent. Naopak nejméně je tato služba obvyklá v Bulharsku, kde ji má jen pět procent obyvatel, v Rumunsku pak sedm procent. Nízký je tento podíl také v Řecku a na Kypru, kde používá internetové bankovnictví méně než 30 procent dospělé populace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám