Hlavní obsah

Trump zakázal úřadům používat antivirus Kaspersky. Má to být nástroj špionáže

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký prezident Donald Trump podepsal na konci minulého týdne zákon, který zakazuje úřadům v USA používat bezpečnostní software od ruské společnosti Kaspersky Lab. Důvodem je varování amerických bezpečnostních složek, že stejnojmenný antivirový nástroj může sloužit jako kremelský nástroj špionáže. Trumpův podpis je definitivní tečkou za celou kauzou, která se táhla několik měsíců.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trumpova administrativa vyzvala vládní úřady už v říjnu, aby ze svých počítačů odstranily všechny programy od společnosti Kaspersky Lab. Oficiálně však nařízení zakazující použití ruských bezpečnostních aplikací začalo platit až s podpisem nového zákona.

Kaspersky Lab patří k největším antivirovým společnostem na světě. V různých zemích má více než 400 miliónů zákazníků.

Foto: Pavel Golovkin, ČTK/AP

Jevgenij Valentinovič Kasperskij, šéf společnosti Kaspersky Lab a vývojář antivirových programů.

Nový americký zákon nebude mít na chod podniku Kaspersky Lab patrně žádný dramatický dopad. Washington totiž podle agentury Reuters nakoupil u ruské společnosti programy pouze za několik stovek tisíc dolarů.

Vztahy mezi USA a Ruskem jsou nyní poměrně napjaté. Kreml byl totiž opakovaně obviněn z kybernetických útoků na Spojené státy a ze snahy ovlivňovat loňské prezidentské volby. To nicméně Rusové opakovaně popřeli.

Spolupracovali s tajnou službou

Zástupci společnosti Kaspersky Lab označili již dříve obavy Američanů z možné špionáže za liché.

V minulosti nicméně zástupci ruského antivirového gigantu skutečně připustili, že spolupracovali s ruskou tajnou službou FSB. Zakladatel podniku Jevgenij Kasperskij navíc navštěvoval školu KGB.

„Jsme znepokojeni vazbami mezi některými zaměstnanci Kaspersky Lab, ruskými zpravodajskými službami a dalšími tamními vládními agenturami. Stejně znepokojivé je také ruské právo, podle něhož mohou tamní zpravodajské služby požadovat, nebo dokonce vymáhat spolupráci od Kaspersky Lab,“ uvedla americká administrativa v prohlášení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám