Hlavní obsah

Čína zneužila síť LinkedIn, verbovala tam německé politiky a úředníky jako informátory

– Berlín • Aktualizováno

Čína používá falešné účty na profesní síti LinkedIn ke sbírání informací o německých státních úřednících a politicích, uvedl v neděli Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV), který má v Německu funkci civilní kontrarozvědky. Čínská rozvědka se podle BfV prostřednictvím dotčené profesní sítě zaměřila na 10 000 Němců s pravděpodobným úmyslem získat je jako informátory.

Foto: Robert Galbraith, Reuters

Logo společnosti LinkedIn

Článek

„Jedná se o rozsáhlý pokus infiltrovat sněmy, ministerstva a vládní úřady,” uvedl šéf BfV Hans-Georg Maassen. Čínští hackeři také čím dál častěji útočí na evropské společnosti prostřednictvím ověřených dodavatelů, dodal s tím, že se podobné pokusy těžko zjišťují: „Nákazu je těžké odhalit, neboť propojení mezi poskytovatelem služby a jejími uživateli není podezřelé. To poskytuje útočníkovi lepší krytí.”

Německá kontrarozvědka novinářům vyjmenovala osm z nejaktivnějších účtů, jež podle ní používají čínští agenti. Pod jmény Lily Wu, Allen Liu, Laeticia Chen či Alex Li se skrývají působivé životopisy, stovky kontaktů a atraktivní fotografie mladých profesionálů. Agenti čínské rozvědky se na síti LinkedIn prezentují jako konzultanti, náboráři anebo výzkumníci, napsala agentura AP.

Profilová fotka? Modelka z katalogu

BfV podle BBC uvedla, že účty Allena Liua, údajného personalisty z firmy pro hospodářskou konzultaci, a Lily Wu z think-tanku ve východní Číně jsou falešné. Fotografie Laeticie Chen, které o sobě tvrdí, že je manažerkou Čínského centra pro mezinárodní politiku a hospodářství, pochází módního katalogu.

BfV také zveřejnila šest organizací, které domnělí čínští špióni používají jako zástěrky pro své aktivity. Jmenovala například organizaci Association France Euro-Chine a konzultační společnost Global View Strategic Consulting.

Čína v minulosti podobná obvinění odmítala a na tvrzení německé strany dosud nereagovala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám