Hlavní obsah

Švýcarsko se stává velmocí kybernetických měn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř polovina peněz získaných z nově vydaných kryptoměn v posledních letech přitekla do Evropy. Podniky se sídlem v Evropě získaly od roku 2014 prostřednictvím primární nabídky mincí (ICO) 1,76 miliardy dolarů (37,8 miliardy Kč), což je zhruba 46 procent z celkové částky získané v rámci ICO. Nad ostatními státy přitom vyčnívá především Švýcarsko.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z průzkumu, který zveřejnila společnost Atomico, jedna z předních evropských firem zabývajících se rizikovým kapitálem.

Vydávání nových kryptoměn se stalo zlatým dolem pro podnikatele v oblasti digitálních měn. Prudký růst hodnoty kryptoměn v letošním roce však vyvolává obavy, že jde o klasickou bublinu, která může brzy prasknout. Největší a nejznámější kryptoměnou je bitcoin, jehož hodnota od začátku letošního roku vzrostla zhruba o 1000 procent.

Průzkum společnosti Atomico vychází z údajů firmy TokenData a vztahuje se až k roku 2014. Více než 90 procent všech ICO se však podle výzkumníka Rickyho Tana uskutečnilo až letos.

Alternativní způsob získávání financí

Z jednotlivých evropských zemí bylo v získávání peněz z ICO nejúspěšnější Švýcarsko. Do země přiteklo 828 miliónů USD. Severní Amerika získala z ICO 1,08 miliardy USD, a na globálním trhu tak měla podíl 28 procent. Celosvětově se podařilo z ICO získat 3,8 miliardy USD.

ICO funguje jako alternativa k tradičním, regulovaným způsobům získávání financí prostřednictvím nabídky akcií na trzích nebo soukromých investic od rizikových fondů a dalších investorů. Čína a Jižní Korea ale už zakázaly prodej digitálních měn, přísnější pravidla zvažuje americká Komise pro cenné papíry a burzy (SEC).

Švýcarsko spolu s Německem a Rakouskem vyčnívají nad ostatními částmi Evropy z hlediska objemu kapitálu získaného z ICO. Získaná částka 976 miliónů USD za tyto tři země je třikrát vyšší, než kolik získala střední a východní Evropa, a čtyřikrát vyšší, než získala Británie a Irsko. Pokud se však týká počtu nabídek, vedou střední a východní Evropa s celkovým počtem 162. Za nimi jsou Británie a Irsko s 90 projekty, uvedla agentura Reuters.

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám