Hlavní obsah

Největší německá banka varovala před investicemi do bitcoinů

Novinky, mif

Jasný vzkaz vyslala svým klientům největší německá bankovní společnost Deutsche Bank. Ta varovala uživatele před investicemi do populární kybernetické měny bitcoin. A to především kvůli velmi kolísavým kurzům.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Běžným investorům bych to prostě nedoporučoval,“ uvedl stoicky hlavní investiční stratég Deutsche Bank Ulrich Stephan. Následně dodal, že hlavní problém vidí v tom, že tato měna není regulovaná a že její kurz je velmi nestabilní.

Jeho slova potvrzují i první dny tohoto týdne. V pondělí odpoledne se hodnota vyšplhala na 8299 dolarů (180 000 Kč), což byl do té doby naprostý rekord – a to v celé historii této kybernetické měny. V úterý brzy ráno však kurz dramaticky klesl na 7783 dolarů, tedy v přepočtu 169 000 korun.

Už v úterý odpoledne začal kurz opět raketově stoupat až dosáhl nového rekordu – nejvyšší hodnotu měly virtuální mince okolo 18. hodiny, obchodovaly se za 8361 dolarů (181 500 Kč). Aktuálně se kurz drží okolo 8250 dolarů, tedy v přepočtu 177 500 Kč.

Mohou přijít o všechno 

Právě neustále rostoucí kurz bitcoinu láká stále více spekulantů. Například pětičlenná nizozemská rodina – otec, matka a jejich tři dcery – se vzdala prakticky všech svých úspor a investovala je do této virtuální měny. Prodali přitom nejen svůj dům, ale například i rodinnou firmu a prakticky celý svůj majetek.

„Za dva tři roky může stát bitcoin klidně i více než 25 000 eur (v přepočtu 640 000 Kč),“ věří otec pětičlenné rodiny Didi Taihuttu. Počítá nicméně i s tím, že kurz může spadnout a on přijde o veškeré peníze. [celá zpráva]

Didi Taihuttu se svou rodinou

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, což má být kolem roku 2140.

Bitcoiny a další kryptoměny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám