Hlavní obsah

Bitcoin pokořil další rekord. Jediná mince stojí 175 000 korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Virtuální měna bitcoin pokořila další rekord. Přes víkend se její hodnota zvýšila o několik tisíc korun. Aktuálně má tak na internetových burzách jedna mince cenu 8040 dolarů, tedy v přepočtu více než 175 000 korun.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Během víkendu byla hodnota ještě nepatrně vyšší, jedna kybernetická mince se obchodovala za 8099 dolarů (176 000 korun). V pondělí v brzkých ranních hodinách však kurz začal mírně oslabovat.

Nové rekordní hodnoty bitcoin dosáhl poté, co jeho hodnota výrazně oslabila. Ještě na konci předminulého týdne byl kurz 6820 dolarů (149 500 Kč). Už zkraje minulého týdne však hodnota klesla na pouhých 5655 dolarů, tedy v přepočtu na něco málo přes 124 000 korun.

Podobné kolísání kurzů není u virtuálních měn nijak výjimečné. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Lidé mohou těžit sami

Virtuální měny se těší tak velké popularitě především pro své vysoké a rychle rostoucí kurzy. Popularitě nicméně nahrává také fakt, že za pořízení virtuálních mincí nemusí uživatelé zaplatit ani korunu.

Pokud mají dostatečně výkonný počítač, mohou si nainstalovat speciální software a s jeho pomocí kryptoměny doslova těžit – tento program totiž používá předem nastavené výpočty, jejich výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné klidně nakupovat prakticky cokoliv.

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám