Hlavní obsah

Kurz bitcoinu poskakuje jako zběsilý. Za pár hodin o desítky tisíc korun

Novinky, mif

Za velmi nestabilní se dá v posledních dnech označit kurz nejpopulárnější virtuální měny bitcoinu. Za pouhých pár hodin totiž oslabil, aby nakonec zase posílil, a to o více než dvacet tisíc korun. Vyplývá to z informací serveru Coindesk.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu

Článek

Na začátku víkendu se jedna virtuální mince obchodovala za 6820 dolarů (149 500 Kč). Už v průběhu neděle však hodnota klesla na pouhých 5655 dolarů, tedy v přepočtu něco málo přes 124 000 korun.

Obecně se však kurz vychyloval směrem vzhůru i dolů v průběhu jednotlivých dní o stovky dolarů – tisíce korun. Tisícové výkyvy bylo možné zaznamenat i v pondělí dopoledne, přestože kurz začal spíš stoupat. Maxima dosáhl okolo 11. hodiny, kdy se cena vyšplhala až na 6400 dolarů (140 000 Kč).

Sluší se nicméně připomenout, že ještě v minulém týdnu dosahoval bitcoin rekordního maxima. Jedna mince se obchodovala za 7720 dolarů, tedy více než 169 000 korun.

Podobné kolísání kurzů není u virtuálních měn nijak výjimečné. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Lidé mohou těžit sami

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Virtuální měny se těší tak velké popularitě především pro své vysoké a rychle rostoucí kurzy. Popularitě nicméně nahrává také fakt, že za pořízení virtuálních mincí nemusí uživatelé zaplatit ani korunu. Pokud mají dostatečně výkonný počítač, mohou si nainstalovat speciální software a s jeho pomocí kryptoměny doslova těžit – tento program totiž používá předem nastavené výpočty, jejich výsledkem je zisk virtuálních mincí. Za ty je pak možné klidně nakupovat prakticky cokoliv.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám