Hlavní obsah

Kurz bitcoinu stále posiluje, už je na 136 tisících korun za minci

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Virtuální měna bitcoin nepřestává překvapovat, její kurz se již druhým týdnem drží na maximálních hodnotách. A i přes občasné výkyvy neustále posiluje. Jedna mince má tak aktuálně hodnotu 6190 amerických dolarů, tedy v přepočtu více než 136 tisíc korun.

Foto: Lucas Jackson, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Ještě před týdnem se denní výkyvy v kurzu bitcoinů počítaly v řádech tisíců korun. Aktuálně však kurz kolísá a stoupá maximálně o několik stokorun, lze jej tedy – alespoň na poměry této virtuální měny – považovat za stabilní.

Vypozorovat je možné také to, že kurz neustále posiluje. Ještě před dvěma týdny se totiž jedna mince obchodovala za 6090 dolarů (134 200 Kč). Aktuálně je to však ještě o sto dolarů více, tedy v přepočtu o 2200 Kč více.

Ještě na konci loňského roku se přitom jedna virtuální mince prodávala za částky okolo 900 dolarů (19 800 Kč), už v září se obchodovala tato virtuální měna za 5000 dolarů (109 000 Kč).

Mohou přijít o všechno

Právě neustále rostoucí kurz bitcoinu láká stále více spekulantů. Například pětičlenná nizozemská rodina – otec, matka a jejich tři dcery – se vzdala prakticky všech svých úspor a investovala je do této virtuální měny. Prodali přitom nejen svůj dům, ale například i rodinnou firmu a prakticky celý svůj majetek.

Didi Taihuttu se svou rodinou

„Za dva tři roky může stát bitcoin klidně i více než 25 000 eur (v přepočtu 640 000 Kč),“ věří otec pětičlenné rodiny Didi Taihuttu. Počítá nicméně i s tím, že kurz může spadnout a on přijde o veškeré peníze. [celá zpráva]

Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Virtuálních mincí bude 21 miliónů 

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám