Hlavní obsah

Jedna bitcoinová mince má hodnotu přes 123 500 korun

Novinky, mif

Po výrazném oslabení v minulém měsíci se hodnota virtuální měny bitcoin stále drží na svých maximech. Kurz však v rámci jediného dne kolísá klidně i o několik tisíc korun. Aktuálně má jedna mince této kryptoměny hodnotu více než 5650 dolarů, tedy přes 123 500 Kč.

Foto: Jim Urquhart, Reuters

Logo bitcoinu

Článek

Zkraje letošního roku rostla hodnota bitcoinu o stovky procent. Zatímco na konci loňského roku měla jedna mince hodnotu okolo 900 dolarů (19 800 Kč), už v září se obchodovala tato virtuální měna za 5000 dolarů (109 000 Kč).

Prakticky nepřetržitý růst byl přerušen až v prvním školním měsíci roku, kdy cena spadla až na 3050 dolarů (66 800 Kč).

Obavy kvůli Číně

Tak výrazný pokles hodnoty byl způsoben pravděpodobně oznámením hlavní čínské bitcoinové burzy BTCChina, že zastaví s koncem září veškeré obchody s touto kryptoměnou. Krátce poté následovalo oznámení, že Čína zcela zakazuje obchodování s veškerými virtuálními mincemi – tedy nejen s bitcoinem, ale také s dalšími měnami. [celá zpráva]

Obavy však vzaly rychle za své, a tak se tyto virtuální mince obchodovaly už na konci minulého týdne za více než 5000 dolarů (109 000 Kč), konkrétně například ve čtvrtek za do té doby rekordních 5240 dolarů (114 000 Kč).

Na svých maximech se drží kurz stále. Aktuálně má bitcoin hodnotu 5650 dolarů, tedy přes 123 500 Kč, jak již bylo uvedeno výše. Je však nutné podotknout, že kurz v průběhu dne kolísá klidně o více než 200 dolarů, tedy v přepočtu 4300 Kč.

Nejistá investice

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Kurzy však často kolísají. Evropský bankovní úřad kvůli tomu dokonce varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám