Hlavní obsah

Kryptoměny v Číně končí, vláda zakázala obchodování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šanghaj

Čínská vláda nařídila kryptoměnovým burzám se sídlem v Pekingu zastavit obchodování. Rozhodnutí padlo a okamžitě vstoupilo v platnost na konci minulého týdne. Kopie nařízení koluje po internetu a je podepsána pekingskou skupinou, která zodpovídá za dohled nad riziky v oblasti internetového financování. Agentuře Reuters jeho pravost potvrdil vládní zdroj.

Foto: Profimedia.cz

Obchodovat v Číně s kybernetickými měnami již není možné. (Ilustrační foto)

Článek

Bitcoinové burzy musejí podle nařízení čínské vládě do středy 20. září sdělit, jakým způsobem umožní uživatelům bezhotovostní výběry a manipulace s finančními prostředky, aby nepoškodily jejich zájmy.

OkCoin a Huobi, dvě z největších čínských bitcoinových platforem se sídlem v Pekingu, oznámily, že obchody na bázi jüanu ruší k 31. říjnu. Následují tak konkurenty BTCChina a ViaBTC. Na zprávy o konci obchodování s virtuálními měnami v Číně reagoval minulý týden negativně kurz bitconu. [celá zpráva]

Cena výrazně spadla

Ještě zkraje minulého týdne měla jedna virtuální mince hodnotu blížící se pomyslné hranici 5000 dolarů, tedy v přepočtu bezmála 110 000 korun. Už ve středu se však hodnota bitcoinu propadla na 3500 dolarů (76 500 Kč).

A tento pokles neustále pokračuje. V pátek se tato kyberměna obchodovala za 3050 dolarů (66 500 Kč). Vše tedy nasvědčuje tomu, že bitcoiny budou i nadále oslabovat. Přitom v letošním roce virtuální mince získávaly neustále jen na hodnotě. Od začátku roku posílila hodnota o bezmála 350 procent.

Hlavní čínská bitcoinová burza BTCChina se sídlem v Šanghaji oznámila již ve čtvrtek, že zastaví veškeré obchody s bitcoinem k 30. září. Okamžitě také zastavila registraci nových uživatelů, oznámila to na svém blogu.

Peking stupňuje tlak na obchodování s kryptoměnami. Chce omezit rizika, která vznikají hromaděním kapitálu na vysoce rizikovém a spekulativním trhu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám