Hlavní obsah

Síť pro internet věcí pokrývá už téměř celé Česko

Právo, Novinky, Jakub Svoboda

Mobilní síť Sigfox pro internet věcí českého operátora SimpleCell pokrývá už 92 procent území České republiky. Do konce roku chce operátor dokrýt území ČR kompletně. Rovněž na Slovensku pokračuje budování sítě velmi rychle.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Internetem věcí, tzv. Iot, se označuje komunikace různých zařízení mezi sebou. Umožňuje získávat informace, tedy sbírat data i z míst, kde to dosud bylo velmi obtížné.

Díky IoT lze například sledovat stav hladin řek, kontrolovat spotřebu energií v budovách nebo hlídat, zda nějaké zařízení nebo stroj je či není v provozu a jestli se nechová tak, jak by neměl.

Prostřednictvím otřesového senzoru je pak možné třeba i monitorovat nelegální pohyb těžké techniky v lese.

Nejčastěji síť Sigfox využívají drobná zařízení sbírající jednoduchá data typu teplota, vlhkost, zeměpisná poloha (GPS), výška hladiny, odečet elektroměru, plynoměru, vodoměru, nejrůznější stavy typu otevřeno/zavřeno, v provozu/v klidu, poplachová hlášení a podobně.

Funguje ve více než 30 zemích

Společnost SimpleCell Networks je prvním českým veřejným mobilním operátorem sítě určené pro internet věcí. Globální technologie Sigfox funguje již ve více než třiceti zemích, v ČR byla vybudována ve spolupráci se společností T-Mobile.

Sigfox je tvořena jako bezhraniční síť, tedy zařízení se mohou volně pohybovat a budou fungovat kdekoli v národních sítích bez jakýchkoliv roamingových omezení. Umožňuje komunikovat levně, spolehlivě a bezpečně miliónům zařízení při mnohaleté výdrži baterií. K datům je možné se dostat přes jednoduché rozhraní, přes které lze zařízení integrovat do podnikových systémů v řádu hodin, nebo využit desítky IoT platforem.

Díky nízké energetické náročnosti technologie jsou možné i instalace na odlehlých místech, kde by bylo obtížné zařízení spravovat. Například ve Francii je už technologie nasazena i na sledování připravenosti venkovních hydrantů pro hasičské zásahy. Na rozdíl od ČR jsou ty francouzské nadzemní a v zimě je nutné kontrolovat, zda nejsou zamrzlé nebo z jiného důvodu nefunkční.

Dá se očekávat rychlý boom

Síť internetu věcí se v ČR postupně rozvíjí. Podle některých odhadů ale bude v roce 2020 na světě až 26 miliard zařízení v systému IoT.

Ve dnech 25. a 26. září se v Praze bude konat největší celosvětová akce věnovaná této technologii, Sigfox World IoT Expo. Do Prahy se sjede 35 národních operátorů sítě Sigfox, 125 vystavovatelů hardwaru a koncových řešení a na 400 partnerů. Mezi řečníky konference budou například zástupci společností Airbus, Telefonica, T-Mobile či Bosch.

„Tato akce představuje obrovský milník na naší cestě a očekáváme, že se stane mezníkem i v IoT světě. Výrazné impulzy ke změnám dáváme svému okolí už od našeho vzniku v roce 2011. V rámci průmyslových aplikací přenášíme milióny zpráv denně,“ uvedl šéf Sigfoxu Ledovic Le Moan, který bude na IoT expu také hovořit.

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám