Hlavní obsah

Miliardový obchod se blíží do finiše. Čipovou divizi Toshiby koupí Western Digital

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tokio

Jednání o prodeji čipové divize, která vyrábí komponenty pro moderní SSD jednotky, japonské společnosti Toshiba jsou v závěrečné fázi. Za 17,4 miliardy dolarů (381 miliard Kč) se ji chystá koupit konsorcium v čele s americkou firmou Western Digital. Šéf tohoto podniku nyní jedná v Tokiu, uvedly v pondělí zdroje agentury Reuters. Oficiální oznámení transakce by podle nich mělo přijít ve čtvrtek.

Foto: Toru Hanai / Reuters, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Divize paměťových čipů NAND firmy Toshiba je druhá největší na světě. Společnost by jejím prodejem chtěla ukončit měsíce trvající nejistotu vyvolanou nutností pokrýt miliardové ztráty z bankrotu americké jaderné divize Westinghouse Electric.

Dohoda by pro Western Digital znamenala vítězství. Firma s Toshibou provozuje hlavní továrnu na výrobu paměťových čipů a vehementně se stavěla proti prodeji divize komukoli jinému.

Nyní Western Digital učinil několik klíčových ústupků. Jeho finanční účast na dohodě je omezena na 150 miliard jenů (30 miliard Kč) prostřednictvím konvertibilních dluhopisů. Po jejich převedení nebude vlastnit větší než třetinový podíl, který by mu umožnil vetovat rozhodnutí představenstva. Nebude také usilovat o řídící roli.

Společnost Toshiba původně plánovala odprodat svou čipovou divizi konsorciu japonských vládních fondů, americké poradenské společnosti Bain Capital a jihokorejskému výrobci čipů SK Hynix.

Miliardová akvizice 

Společnost Western Digital uzavřela už v loňském roce jeden z největších obchodů počítačového světa. Koupila za 19 miliard dolarů (466 miliard korun) konkurenční SanDisk.

Nabízí se otázka, proč vlastně chtěla jedna z největších společností zabývajících se ukládáním dat pohltit menší konkurenci? Odpověď je vcelku jednoduchá. Western Digital totiž vyniká ve výrobě klasických pevných disků, které jsou ale postupně vytlačovány z trhu modernějšími SSD jednotkami. A právě těmi se mimo jiné zabývá společnost SanDisk.

O miliardové akvizici se více dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Co jsou SSD jednotky?
Na rozdíl od klasických pevných disků neobsahují SSD jednotky žádné pohyblivé součástky, díky čemuž mohou být daleko rychlejší. To je v praxi znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače.Na strojích s harddiskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD jednotce trvá jen několik desítek sekund. Jedinou nevýhodou, která brání SSD v masivním rozšíření, je jejich vysoká cena. Proti klasickým diskům jsou až desetkrát dražší.SSD disky se dnes běžně montují do notebooků, klasických stolních počítačů a v některých případech také do počítačových tabletů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám