Hlavní obsah

Miliardový obchod dokončen, Western Digital pohltil konkurenční SanDisk

Novinky, mif

Společnost Western Digital (WD) dokončila akvizici společnosti SanDisk. Celý obchod měl hodnotu 19 miliard dolarů, tedy v přepočtu bezmála 454 miliard korun. Zástupci WD si tak pojistili budoucnost, protože díky akvizici vznikl nový gigant datových úložišť.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

SanDisk byl jedním z největších výrobců tzv. NAND paměťových čipů, nyní už patří pod Western Digital.

Článek

Oba podniky o plánech na sloučení informovaly již loni v říjnu. Tehdy však ještě nebylo jasné, zda obchod posvětí antimonopolní úřady. [celá zpráva]

Na spočítání všech výrobců, které se datovým úložištím věnují, totiž stačí prsty obou rukou. A Western Digital, jeden z aktuálně těch největších, akvizicí logicky ještě více nabobtnal. Úřady však daly v minulých týdnech spojení zelenou, a tak bylo dokončení obchodu otázkou jen několika formalit.

SanDisk tak od konce minulého týdne oficiálně patří do skupiny Western Digital. „Dnes je významný den v historii společnosti Western Digital. Jsme potěšeni, že můžeme přivítat SanDisk do naší digitální rodiny,“ uvedl ke spojení Steve Milligan, generální ředitel společnosti Western Digital.

Pojištění budoucnosti

Nabízí se otázka, proč chtěla vlastně jedna z největších společností zabývajících se ukládáním dat pohltit menší konkurenci? Odpověď je vcelku jednoduchá. Western Digital totiž vyniká ve výrobě klasických pevných disků, které jsou ale postupně vytlačovány z trhu modernějšími SSD jednotkami. A právě těmi se mimo jiné zabývá společnost SanDisk.

Western Digital si tak akvizicí doslova pojistil budoucnost, aby si udržel stále dominantní postavení ve světě úložných systémů.

To koneckonců potvrzuje i Sanjay Mehrotra, spoluzakladatel a současný šéf SanDisku. „Jako sloučené společnosti budeme daleko lépe připraveni řešit nároky našich zákazníků na ukládání dat. Ty každý rok rostou exponenciálně,“ podotkl k obchodu.

Co jsou SSD jednotky?
Na rozdíl od klasických pevných disků neobsahují SSD jednotky žádné pohyblivé součástky, díky čemuž mohou být daleko rychlejší. To je v praxi znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače.Na strojích s harddiskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD jednotce trvá jen několik desítek sekund. Jedinou nevýhodou, která brání SSD v masivním rozšíření, je jejich vysoká cena. Proti klasickým diskům jsou až desetkrát dražší.SSD disky se dnes běžně montují do notebooků, klasických stolních počítačů a v některých případech také do počítačových tabletů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám