Hlavní obsah

Cetin od příštího roku nabídne internet až jeden Gbit/s

Společnost Česká telekomunikační infrastruktura (Cetin) bude od příštího roku v části své optické sítě nabízet rychlost připojení k internetu až jeden Gbit/s. Proti nynějšímu maximu u přípojek Superfast jde o čtyřnásobné zrychlení. Uvedla to mluvčí firmy Tereza Gáliková.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Cetin, který velkoobchodně nabízí připojení k internetu dalším operátorům, má nyní na optických rozvodech připojeno přes 1400 adres. Z toho na gigabitovou rychlost dosáhne asi 13 procent z nich.

„Pro více než 90 000 bytových jednotek již nyní nabízíme možnost zřízení přípojky Superfast s rychlostí 250 Mbit/s. V současnosti je na téměř půl miliónu přípojek v síti Cetin dostupná rychlost 80 Mbit/s," dodala Gáliková.

Rozsáhlé investice

Přípojky Superfast Cetin nabízí buď na kompletně optickém vedení až ke koncovému uživateli, nebo na předsunutých ústřednách připojených opticky. K zákazníkovi pak vede metalická přípojka využívající technologii VDSL3.

V roce 2015 zahájil Cetin rozsáhlé investice do své infrastruktury v celkové výši 22 miliard korun do rozvoje telekomunikačních sítí. Investiční program je naplánovaný na sedm let. Plány na výstavbu v konkrétních lokalitách jsou připraveny do roku 2022.

Cetin je součástí investiční skupiny PPF. Ta před dvěma lety koupila společnost O2, z níž se Cetin oddělil, aby se staral o infrastrukturu, zatímco pod O2 spadají koncoví zákazníci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám