Hlavní obsah

Důvěřivce připraví o peníze. Virová hrozba se týká i Česka

Novinky, chm

Je to už pěkně starý trik, ale evidentně funguje. A tak kyberzločinci zkouší s vyděračskými viry napálit uživatele znovu a znovu. Nejprve jim zablokují počítač, údajně kvůli tomu, že používali nějaký nelegální software nebo stahovali autorsky chráněná díla. Za odemčení pak požadují zaplacení pokuty. Podobné triky zkouší počítačoví piráti také v Česku.

Foto: Miloslav Fišer, Novinky

Podvodníkům jde nejčastěji o peníze.

Článek

Vyděračské viry kolují internetem několik posledních let. I přesto se každý měsíc nechají na výzvu o zaplacení výkupného nachytat další a další lidé. Počítačovým pirátům se tak logicky vyplatí tyto nezvané návštěvníky šířit, a tak je nasazují stále častěji.

Globální síť pro zkoumání hrozeb SophosLabs sledovala chování různých vyděračských virů, které jsou označovány souhrnným názvem ransomware, několik posledních měsíců, konkrétně od října 2016 do dubna 2017. A výsledky ukazují, že nejčastěji se vyděračské viry šíří ve Velké Británii.

Česko na nižších příčkách, ale...

Nelichotivou druhou příčku obsadila Belgie, kterou na dalších pozicích následovaly Nizozemsko a Spojené státy americké. Nezvaní návštěvníci se nevyhýbají ani tuzemským počítačům. Česku patří s podílem menším než jedno procento 66. příčka.

Přestože riziko nakažení je v tuzemsku výrazně nižší než v případě celé řady dalších evropských států, nevyplácí se rozhodně tuto hrozbu podceňovat. Útočníci totiž v napadených strojích dovedou udělat pěnou neplechu.

Útoky vyděračských virů jsou vždy na chlup stejné. Nejprve tito záškodníci zašifrují všechna data uložená na pevném disku. Za jejich zpřístupnění pak útočníci požadují výkupné, a to klidně i několik tisíc korun.

Výkupné neplatit

Kyberzločinci se zpravidla snaží v majiteli napadeného stroje vzbudit dojem, že se ke svým souborům dostane po zaplacení pokuty.

Sluší se připomenout, že výkupné by ale lidé neměli platit, protože nemají žádné záruky, že data budou skutečně zpřístupněna. Z podobných případů, které se objevovaly v minulosti, dokonce vyplývá, že nedochází k odšifrování dat prakticky nikdy. Jediným řešením je počítač odvirovat, což však nemusí být jednoduché.

Ostražitost před vyděračskými viry připomněl v minulých týdnech škodlivý kód WannaCry. Ten napadl za pouhých pár hodin více než 300 000 počítačů v 150 zemích světa. Jen v České republice bylo přitom napadeno přes 600 strojů, což bezpečnostní experti považují za úspěch – šíření tohoto ransomwaru v zahraničí bylo totiž daleko intenzivnější.

Jak se bránit proti vyděračským virům?

:: Neotvírejte přílohy e-mailových zpráv od neznámých a podezřelých adresátů.

:: Pravidelně zálohujte svoje data. V případě nákazy se počítač jednoduše přeinstaluje a zašifrovaná data se mohou obnovit i bez placení výkupného nebo nutnosti je odšifrovat.

:: Externí disky nebo jiné úložné systémy, na které jsou data zálohována, by neměly být neustále připojeny k počítači. Minimalizuje se tím riziko, že se vyděračský virus zabydlí i u zálohovaných dat.

:: Pravidelně aktualizujte operační systém i jiné programy. Znesnadníte tak práci počítačových pirátů, kteří se snaží objevené trhliny zneužít k propašování škodlivých kódů.

:: Nutné je také pravidelně aktualizovat antivirový program, případně jiné bezpečnostní aplikace.

:: Nepoužívejte programy, pro které již výrobce ukončil podporu. Hrozba nákazy například na Windows XP je mnohonásobně vyšší než u novějších verzí tohoto operačního systému.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám