Hlavní obsah

Western Digital si sáhne hlouběji do kapsy. Za čipovou divizi Toshiby nabízí přes 400 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká společnost Western Digital plánuje zvýšit nabídku na čipovou divizi firmy Toshiba na nejméně dva bilióny jenů (423,7 miliardy Kč). S odvoláním na informovaný zdroj to o víkendu uvedla agentura Reuters. Nabídka by měla být předložena do čtvrtka, kdy má japonský konglomerát vybrat preferovaného uchazeče o svoji čipovou divizi. Ta je druhým největším výrobcem paměťových čipů NAND na světě.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Toshiba chce prodejem divize čipů získat peníze na pokrytí ztrát americké jaderné divize Westinghouse. Podle zdrojů Toshiba upřednostňuje nabídku amerického výrobce čipů Broadcom, který se spojil s americkým investičním fondem Silver Lake a nabízí za divizi 2,2 biliónu jenů. Western Digital je součástí konsorcia vedeného fondem, za kterým stojí japonská vláda.

Mluvčí Western Digital se ke zprávě nevyjádřil, komentář zatím neposkytla ani Toshiba.

Mezinárodní arbitráž

Western Digital provozuje s Toshibou v rámci společného podniku velkou továrnu na paměťové čipy v západním Japonsku. Podle některých zdrojů je firma důležitá pro úspěšné dokončení prodeje divize. Obě firmy se však dostaly do sporu kvůli snaze Toshiby divizi prodat v aukci.

Western Digital usiluje o mezinárodní arbitráž, protože Toshiba podle něj porušila smlouvu o společném podniku, když se zabývá externími nabídkami. Western Digital rovněž tvrdí, že prodej se nemůže uskutečnit bez jeho souhlasu.

Konsorcium, jehož součástí je Western Digital, nabídlo podle zdroje Reuters původně za divizi 1,6 biliónu jenů. V pátek se generální ředitel americké firmy Steve Milligan setkal se šéfem Toshiby Satošim Cunakawou a zvýšil nabídku na téměř dva bilióny jenů. Toshiba je však s touto nabídkou stále nespokojená a Cunakawa požádal o další zvýšení nabídky, tvrdí zdroj.

Miliardová akvizice 

Společnost Western Digital uzavřela už v loňském roce jeden z největších obchodů počítačového světa. Koupila za 19 miliard dolarů (466 miliard korun) konkurenční SanDisk.

Nabízí se otázka, proč vlastně chtěla jedna z největších společností zabývajících se ukládáním dat pohltit menší konkurenci? Odpověď je vcelku jednoduchá. Western Digital totiž vyniká ve výrobě klasických pevných disků, které jsou ale postupně vytlačovány z trhu modernějšími SSD jednotkami. A právě těmi se mimo jiné zabývá společnost SanDisk.

O miliardové akvizici se více dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Co jsou SSD jednotky?
Na rozdíl od klasických pevných disků neobsahují SSD jednotky žádné pohyblivé součástky, díky čemuž mohou být daleko rychlejší. To je v praxi znát při otevírání a ukládání souborů, ale i při spouštění počítače.Na strojích s harddiskem, kde Windows startovaly několik minut, to díky SSD jednotce trvá jen několik desítek sekund. Jedinou nevýhodou, která brání SSD v masivním rozšíření, je jejich vysoká cena. Proti klasickým diskům jsou až desetkrát dražší.SSD disky se dnes běžně montují do notebooků, klasických stolních počítačů a v některých případech také do počítačových tabletů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám