Hlavní obsah

Aukce na kmitočty pro televizní vysílání DVB-T2 bude vypsána v roce 2019

Český telekomunikační úřad nabídne uvolněné frekvence v pásmu 700 MHz pro rychlé mobilní sítě v roce 2019. Kmitočty budou k dispozici po přechodu Česka na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2. Uvedl to ministr průmyslu a obchodu Jiří Havlíček (ČSSD).

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Novelu zákona o elektronických komunikacích, která zajišťuje přechod na DVB-T2, má tento týden projednávat Poslanecká sněmovna ve třetím čtení. Proti znění novely protestují satelitní operátoři, kteří v ní vidí nedovolenou podporu pro šiřitele pozemního televizního vysílání.

Podle Havlíčka jde ze strany Asociace satelitních operátorů o konkurenční boj. Ministr uvedl, že satelitní operátoři chtějí získat uživatele jediné bezplatné televizní platformy, tedy digitálního televizního vysílání, pro placený satelitní příjem. Terestrické vysílání nyní využívá asi 60 procent domácností, satelit necelá čtvrtina.

Asociace si minulý týden zaplatila inzerát, ve kterém upozorňuje na to, že provozovatelé pozemního vysílání získají od státu peníze na přechod a zároveň zdarma frekvence pro vysílání. Podle Havlíčka jsou tato tvrzení lživá, stát pouze může uhradit vzniklé náklady na vynucený přechod, pokud to notifikuje EU. Provozovatelé pozemního vysílání žádné nové frekvence nedostanou, pouze se změní stávající příděl, uvedl ministr.

Přechod se netýká každého

Na druhou stranu přednosti nového standardu, který bude k dispozici zdarma, jsou nepopiratelné. Díky DVB-T2 půjde do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat, a tím se rozšíří nabídka divákům a uživatelům. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Je však nutné zdůraznit, že přechod na nový standard se logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Více se o standardu DVB-T2 dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Přijímat DVB-T2 většina televizorů umí
Na nový standard je drtivá většina televizorů v obchodech již připravena. Pokud tedy například některé domácnosti kupovaly novou TV na Vánoce, je velmi pravděpodobné, že bude schopná DVB-T2 přijímat. „Výrobci se v rámci obměňování svých modelových řad již z velké části zaměřují pouze na modely připravené na nový standard vysílání,“ uvedl na dotaz Práva marketingový ředitel CZC.cz Michal Gabriel. Je to dáno i tím, že zákazníci zpravidla nemají o jiné modely již zájem. „Zákazníci, kteří si pořizují nový televizor se zajímají o to, zda splňuje příslušnou normu pro DVB-T2 vysílání a ve většině případů volí model, který odpovídá specifikaci T2/HEVC,“ konstatoval Karel Kučera, ředitel marketingu v Alza.cz. Přechod na nový standard přesto bude pro řadu domácností představovat vysokou finanční zátěž. Problém to může představovat především pro sociálně slabší rodiny a jedince, jak upozornila předsedkyně představenstva společnosti Nielsen Admosphere Tereza Šimečková. Podle ní je v současnosti průměrné stáří televizoru v domácnostech pět a půl roku. „Neznamená to však, že by všechny domácnosti jednou za pět let měnily televize. Bohatší to zvládají i jednou za dva roky, u sociálně slabších vydrží televizor i déle než deset let,“ přiblížila Šimečková.Podle odhadů České asociace satelitních operátorů tuzemští uživatelé vynaloží dohromady přinejmenším pět miliard korun na nákup nových zařízení v souvislosti s přechodem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám