Hlavní obsah

Turecko utahuje šrouby, zablokovalo přístup k Wikipedii

– Istanbul • Aktualizováno

Turecko zablokovalo přístup k Wikipedii - volně přístupné encyklopedii na internetu. Podle zahraničních tiskových agentur to v sobotu oznámila místní organizace, která sleduje cenzurní zásahy na webové síti. Úřady také oznámily propuštění dalších 3 900 státních zaměstnancům.

Foto: Profimedia.cz

Turecko zablokovalo přístup k Wikipedii.

Článek

Informace na Wikipedii přestaly být dostupné od sobotního rána.

„Po technické analýze a právním zhodnocení na základě zákona č. 5651 (o internetu) bylo v případě této stránky podniknuto administrativní opatření,“ oznámil vládní úřad pro informace a komunikační technologie. Žádný důvod nejprve neudal. Později úřady uvedly, že se Wikipedie stala zdroje informací pro skupiny, které vedou proti Turecku kampaň na mezinárodní scéně.

Turecká média k tomu dodala, že se jedná o prozatímní opatření, které bude muset podpořit soud. Rozhodnutí justice se dá očekávat v nejbližších dnech, upozornila organizace Turkey Blocks.

Kritika se nelíbí

Turecko podobně naposledy loni zasahovalo například proti sociální síti Twitter a videoportálu YouTube s cílem bránit v šíření kritiky prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Tomu v minulých dnech Turci v referendu schválili významné rozšíření pravomocí.

Mezitím v Turecku pokračuje stíhání lidí podezřelých z napojení na Fethullaha Gülena, duchovního žijícího v USA, jehož Erdogan viní ze zosnování loňského pokusu o puč. Jen v noci na středu bylo při celonárodní razii zatčeno přes tisíc lidí, které ministr vnitra označil za „tajné imámy”. [celá zpráva]

V sobotu úřady oznámily propuštění dalších 3900 zaměstnanců státní správy, armády a policie. Celkem už bylo z práce propuštěno více než 120 000 lidí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám