Hlavní obsah

Vodafone začne od podzimu využívat LTE pro internet věcí

Mobilní operátor Vodafone začne od podzimu pokrývat Česko sítí pro tzv. internet věcí (IoT), tedy komunikaci různých zařízení mezi sebou. Využije pro ni pásmo 800 MHz, které slouží pro síť LTE. Firma to uvedla v tiskové zprávě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Podobnou technologii konkurence nenabízí. T-Mobile spolupracuje na budování sítě pro internet věcí se společností Sigfox, vlastní síť staví i České Radiokomunikace. Internet věcí umožňuje například dálkové odečty energií nebo měření v dopravě.

Vodafone začal technologii NB IoT testovat ve své centrále v pražských Stodůlkách. Zároveň v budově centrály zprovoznil laboratoř a zahájil se čtyřmi vybranými zákazníky pilotní provoz. V květnu bude pro další zájemce o testování technologie otevřena on-line registrace.

Operátor na základovou stanici softwarovou aktualizací přidal vedle již současných mobilních technologií, služeb GSM, 3G a LTE i technologie NB-IoT. "Zákazníci testovali svá připravená zařízení a poslali první zprávy pomocí NB-IoT technologie. Výsledky testování sítě pro internet věcí potvrzují, že technologie je stabilní a lze ji jednoduše integrovat do stávajících i nových typů senzorů a zařízení," uvedl viceprezident Vodafonu pro technologie Milan Zíka.

V globální síti Vodafonu je v současnosti do internetu věcí připojeno více než 50 miliónů zařízení a jejich počet roste každý měsíc o jeden milión nových spojení.

Co je internet věcí?

Za zkratkou IoT (Internet of Things, česky internet věcí) se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám