Hlavní obsah

Pravidla pro digitální data v EU se musí sjednotit, vyzvala Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hannover

Německá kancléřka Angela Merkelová vyzvala Evropu, aby se pustila do sjednocování pravidel a zákonů pro používání digitálních dat. Učinila tak k příležitosti největšího světového veletrhu výpočetní a digitální techniky CeBIT, který se tento týden koná v německém Hannoveru.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

„Chceme vytvořit jednotný evropský digitální trh. To znamená, že ve všech evropských zemích musí být co nejpodobnější právní situace,” uvedla Merkelová ve svém týdenním videopodcastu.

Klíčovým problémem je podle Merkelové otázka vlastnických práv na data a autorských práv. Například v automobilovém sektoru je podle ní důležité vyjasnit, zda data patří automobilce, nebo výrobci softwaru, vzhledem k tomu, že na základě využití dat o klientech je možné vyvíjet nové produkty.

„Musíme v Evropě velmi rychle a jednotně zavést zákony týkající se autorských práv a vlastnictví dat," citovala Merkelovou agentura Reuters.

Letošní ročník veletrhu CeBIT, který se v Hannoveru koná od roku 1986, se nese ve znamení motta „digitální ekonomika – žádné hranice”. V Hannoveru vystavuje více než 3000 společností ze 70 zemí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám