Hlavní obsah

Google má zaplatit půl miliardy. Kvůli porušení patentů

Novinky, ort

Pěkně draho může společnost Google vyjít bezplatný webový prohlížeč Chrome. Texaský soud totiž tento týden rozhodl, že americký podnik při jeho vývoji porušil hned čtyři konkurenční patenty. Kvůli tomu má zaplatit rekordní pokutu 20 miliónů dolarů, tedy v přepočtu více než půl miliardy korun.

Foto: Koláž Novinky.cz

Logo internetového prohlížeče Chrome

Článek

Google hnali před soud už v roce 2013 vývojáři Alfonso Cioffi a Allen Rozman, který pracoval pro společnost Lucent, připomněl server The Next Web.

Patenty, jejichž autorství si vývojáři nárokují, se týkají systému ochrany před škodlivými kódy, která je nedílnou součástí Chromu. Google však tvrdí, že za návrhem stojí jeho programátoři a celý systém nemá s prací dvou odborníků nic společného.

Právě americkému podniku, který se proslavil především stejnojmenným vyhledávačem, dávaly soudy nižších instancí nejprve zapravdu. Nakonec se ale celý případ dostal až před texaský okresní soud, jenž dal naopak zapravdu vývojářům.

Google se odvolá

Google by tak měl podle nejnovějšího verdiktu zaplatit vývojářům zmiňovaných 20 miliónů dolarů. Už nyní je však jasné, že to tak jednoduché nebude. Právníci amerického podniku totiž stále trvají na svém, že jejich firma žádné patenty neporušila.

Právě kvůli tomu se hodlají proti verdiktu odvolat. Celé soudní kolečko se tak roztočí znovu.

V současnosti tak není vůbec jasné, na jakou stranu se misky vah spravedlnosti v dalším soudním klání přikloní. Jisté je nicméně to, že jeden z vývojářů – Allen Rozman – se již definitivního verdiktu nedočká.

Během soudních tahanic totiž zemřel, což ale pochopitelně nemá na celý proces žádný vliv. Ve sporu jej budou i nadále zastupovat pozůstalí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám