Hlavní obsah

Lenovu dramaticky klesl zisk, přesto podnik vydělal 2,5 miliardy korun

– Hongkong

Čistý zisk největšího světového výrobce osobních počítačů Lenovo Group ve třetím fiskální čtvrtletí klesl o 67 procent na 98 miliónů USD (2,5 miliardy Kč). Za slabými výsledky stálo omezení dodávek součástek v odvětví a slabé makroekonomické prostředí.

Foto: Lenovo

Příjmy divize osobních počítačů Lenova stouply o dvě procenta na 8,6 miliardy USD. Zvrátily tak pokles, který trval sedm čtvrtletí.

Článek

Analytici dotazovaní agenturou Thomson Reuters očekávali v průměru pokles zisku jen na 159,53 miliónu USD. Příjmy se za tři měsíce do konce prosince snížily o šest procent na 12,2 miliardy USD.

Slabé výsledky firmy přicházejí v době, kdy výrobci osobních počítačů bojují s konkurencí tabletů a chytrých telefonů, které se pro mnoho spotřebitelů staly primárními přístroji, kterými se připojují na internet. Globální dodávky osobních počítačů na trhy loni podle výzkumné společnosti Gartner klesly o 6,2 procenta a snížily se již pátým rokem za sebou.

Nicméně příjmy divize osobních počítačů Lenova stouply o dvě procenta na 8,6 miliardy USD, a zvrátily tak pokles, který trval sedm čtvrtletí. Dodávky se zvýšily o dvě procenta na 15,7 miliónu kusů. Dodávky mobilních telefonů naopak klesly o 26 procent.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám