Hlavní obsah

Facebook postaví v Dánsku datové centrum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kodaň

Americký provozovatel sociální sítě Facebook postaví v dánském městě Odense nové datové centrum, které bude jeho třetím takovým mimo Spojené státy. Kalifornská firma to ve čtvrtek oznámila na tiskové konferenci s místními úřady.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Datové centrum v Odense bude jedním z nejpokročilejších, energeticky nejvíce úsporných datových center na světě, " řekl firemní ředitel pro datová centra Niall McEntegart. V místních novinách Fyens.dk uvedl, že projekt Facebooku přijde na více než 100 miliónů dolarů (2,5 miliardy Kč) a až bude v roce 2020 v provozu, zaměstná 150 lidí.

Centrum bude zásobováno výlučně energií z obnovitelných zdrojů. Studené severské klima bude servery přirozeně ochlazovat, nebude tedy nutné spoléhat na klimatizaci.

Dánský ministr pro energetiku Lars Lilleholt poznamenal, že rozhodnutí Facebooku je uznáním předností Dánska v oblasti zelených energií. Datové centrum zřídila v Dánsku v roce 2015 i firma Apple.

Facebook už má podobné centrum ve švédském městě Lulea a v Irsku v Clonee.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám