Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Facebook se stává nesvobodným médiem - Martin Kožíšek

Novinky, Martin Kožíšek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pravidla nikdo porušovat nebude. Tak si lze vyložit zvýšené úsilí v cenzuře příspěvků největší světové sociální sítě na světě Facebook. Ten začal nenápadně pod zástěrkou zásad komunity určovat, jaký obsah je vhodný a který by měl být promazán.

Foto: Archiv Martina Kožíška

Martin Kožíšek

Článek

Podle Facebooku patří mezi nenávistné projevy obsah, který přímo útočí na lidi na základě rasy, etnika, národnosti, náboženského přesvědčení, sexuální orientace, pohlaví, genderové identity, vážného tělesného postižení či choroby. Dále pak podle zásad může promazávat nahotu, příspěvky se sebepoškozováním nebo třeba příspěvky, které působí jako věrohodné výhrůžky násilím.

V minulých týdnech ale Facebook značně přestřelil, když norskému deníku Aftenposten smazal známou fotografii z vietnamské války z důvodů zobrazování nahoty.

Facebook

Na základě tohoto incidentu, který navíc spočíval v zakázání vkládání dalších příspěvků a blokaci novináře, se zdvihla vlna nevole a deník vydal otevřený dopis zakladateli sítě Marku Zuckerbergovi. Příspěvek přesdílela i norská premiérka. Netrvalo dlouho a i ona o svůj příspěvek přišla. Do boje za svobodu sítě se přidala i ostatní světová média a i přes počáteční odpor, že fotografie byla smazána oprávněně, změnil po čase Facebook názor a účty odblokoval a fotografie obnovil.

Před rokem jsem se rozhodl, že založím pokusnou humoristickou stránku a budu sledovat, jaké příspěvky lidé lajkují, sdílejí a na které budou naopak reagovat rozpačitě. Každý den jsem poctivě přidával pět příspěvků na různá témata. Od politiky, xenofobních příspěvků, nechyběly ani příspěvky dělající si legraci z náboženství a velkou část tvořily kreslené vtipy od známých českých autorů. Paradoxně mi ale nebyla zrušena stránka za příspěvky dělající si legraci z menšin nebo snad xenofobní příspěvky.

Facebook mi několik příspěvků odebral. Mimo jiné i tento kreslený vtip od Pavla Urbana, zřejmě proto, že zobrazuje nahotu. Dostal jsem sice možnost odvolání, ale nečekal jsem, že by ho nějaký automat četl. Stránka byla smazána.

Facebook

Zatímco ostatní fotografie s daleko horším obsahem ponechal.

Facebook

Češi tolerují jakýkoli humor, který se jich přímo netýká. Velice oblíbené jsou fotografie cizího neštěstí nebo obdivující vtipy s Adolfem Hitlerem. Pokud se ale trefíte do něčeho, co mají rádi, vyspamují tlačítko nahlásit. Umění cokoli nahlašovat nám zůstalo z minulých dob.

Karel Gott oznámil, že se léčí s rakovinou a Češi vytvořili mnoho parodií. Tento obrázek byl Facebookem označen jako ten, co neporušuje zásady komunity.

Karel Gott oznámil, že se léčí s rakovinou, a Češi vytvořili mnoho parodií. Tento obrázek byl Facebookem označen jako ten, co neporušuje zásady komunity.

Jedna z mých posledních blokací za sdílení obrázku z filmu Pád třetí říše. Cenzor zřejmě nepoznal herce od skutečného Adolfa Hitlera.

Jedna z mých posledních blokací za sdílení obrázku z filmu Pád třetí říše. Cenzor zřejmě nepoznal herce od skutečného Adolfa Hitlera.

Příspěvky zesměšňující útoky na WTC jsou okamžitě mazány a účty blokovány nebo rušeny. Oproti tomu příspěvky nebo videa teroristických organizací a jejich násilných videí jsou na FB ponechána.

Příspěvky zesměšňující útoky na WTC jsou okamžitě mazány a účty blokovány nebo rušeny. Oproti tomu příspěvky nebo videa teroristických organizací a jejich násilných videí jsou na FB ponechány.

Ve své snaze o vytvoření místa, které bude otevřenější a propojenější pro všechny komunity na světě, začal Facebook mazat všechny stránky, které tato pravidla porušují. Jen v České republice byly promazány desítky stránek s humorem. Některé z nich měly i desetitisíce odběratelů. Jejich zakladatelům pak byly zablokovány nebo zrušeny účty.

Neúspěšné odvolání. Stránka odstraněna.

Neúspěšné odvolání. Stránka odstraněna.

Čím více budete sdílet nevhodný obsah, tím více se vám bude navyšovat délka blokace.

Čím více budete sdílet nevhodný obsah, tím více se vám bude navyšovat délka blokace.

Jednou ze stránek, která byla Facebookem zrušena, parodovala osobnosti a vkládala jim do úst citáty, které nikdy neřekli. I ta byla zrušena.

Jednou ze stránek, která byla Facebookem zrušena, parodovala osobnosti a vkládala jim do úst citáty, které nikdy neřekly. I ta byla zrušena.

Martin Kožíšek

Martin Kožíšek působí v Seznamu jako manažer pro internetovou bezpečnost. Je zároveň autorem projektu Seznam se bezpečně! Jde o trilogii filmů, které upozorňují na nástrahy číhající na internetu.

První dva díly byly postaveny na reálných příbězích. V jednom z nich se například představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut.

Třetí díl pojednává o kauze skautských vedoucích z Ústí nad Labem, kteří vydírali intimními snímky děti na internetu a na čtyři desítky jich pohlavně zneužili.

Kožíšek je zároveň spoluautorem knihy Bezpečně n@ internetu, ve které se nejen rodiče mohou dozvědět, jak velmi nebezpečné hřiště může internet být.

Humor má v českých zemích dlouhou tradici. Češi si umějí dělat srandu opravdu ze všeho, pochopení pro ni ale mají snad jen Angličané. Od služby, která se hrdě hlásí k tradicím země původu, svobodě projevu, kterou navíc zaručuje jejich ústava a dodatky, bychom čekali něco jiného. Kdo je ten, kdo rozpozná vhodné od nevhodného, přijatelné od nepřijatelného, kdo všechno může vědět, že nedostane ban?

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám