Hlavní obsah

Růst se stále nezastavil. Jedna mince bitcoinu už má hodnotu přes 25 000 korun

Hodnota kybernetické měny bitcoin se během pondělního obchodování poprvé za tři roky vyšplhala nad hranici 1000 dolarů (zhruba 25 800 Kč). Pokračuje tak v růstu poté, co v loňském roce posílila o 125 procent.

Foto: ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

V pondělí dopoledne hodnota bitcoinu stoupla o 2,5 procenta a dostala se na 1022 dolarů. To představuje nejvyšší úroveň od konce roku 2013, napsala agentura Reuters.

Bitcoiny se těší velké popularitě především coby prostředek pro investici. Evropský bankovní úřad však již dříve varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. Jejich vklady totiž nejsou nijak chráněny. [celá zpráva]

Velmi vrtkavý kurz

„Bitcoin se zdá být životaschopnou, ačkoli vysoce rizikovou alternativou (oficiálních měn – pozn. red.)," uvedl Paul Gordon z vedení britské asociace pro digitální měnu.

Kurz bitcoinu zůstává ve srovnání s oficiálními měnami velmi vrtkavý, jeho nejvýraznější jednodenní výkyvy se v loňském roce pohybovaly kolem deseti procent. Vrtkavost bitcoinu se nicméně výrazně snížila oproti roku 2013, kdy jednodenní výkyvy dosahovaly až 40 procent.

V loňském roce kurz bitcoinu podpořila silnější poptávka v Číně, která byla důsledkem oslabování čínského jüanu. Ten v loňském roce ztratil sedm procent, což představovalo jeho nejhorší výkon za více než 20 let.

Bitcoiny existují už sedm let

Virtuální měna bitcoin vznikla v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Vytvořena byla tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má nakonec dosáhnout 21 miliónů, což má být kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám