Hlavní obsah

Porážka Trumpa bude drtivá, předpovídal Microsoft. Realita je ale nakonec úplně jiná

Novinky, mif

Americkou prezidentkou se měla stát Hillary Clintonová. Alespoň to předpovídal webový vyhledávač Bing od společnosti Microsoft, který zkoumá chování lidí na internetu. Jak je ale po uzavření amerických volebních místností již zřejmé, předpověď americkému softwarovému gigantu tentokrát nevyšla. Upozornil na to server BetaNews.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Příští prezident USA Donald Trump

Článek

Bing obsahuje tzv. prediktivní algoritmus, který je podle Microsoftu schopný hodnotit náladu a chování lidí na internetu. Využívá k tomu nejen články v médiích, ale například i nejrůznější sociální sítě.

Tímto způsobem americký softwarový gigant odhaduje, jak například dopadnou nejrůznější sportovní utkání, případně různé udílení uměleckých cen. Předpověď tak logicky nemohla chybět ani v otázce amerických voleb.

Foto: Carlos Barria/File Photo, Reuters

Hillary Clintonová

Před třemi týdny, kdy pomalu vrcholila kampaň obou kandidátů, vyhledávač předpovídal, že šance Clintonové na vítězství jsou 87 %. V úterý, pouhý den před volbami, se pak její šance zvýšily dokonce na 323 volitelů. Vše tedy nasvědčovalo tomu, že USA bude vládnout vůbec první žena v historii.

Donald Trump měl získat podle Microsoftu pouze 215 hlasů. Středeční sčítání hlasů však ukázalo, že realita se od chování lidí na internetu značně liší. Trump nakonec získal přes 270 volitelů a stal se 45. americkým prezidentem.

Reklama

Výběr článků

Načítám