Hlavní obsah

Korejci surfují rychlostí až 52,5 Gb/s. Češi si o takovém připojení mohou nechat zdát

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ty nejlepší nabídky tuzemských poskytovatelů připojení zpravidla končí na hodnotách pohybujících se v řádech několika stovek Mb/s. Daleko lepší je situace v Jižní Koreji, kde aktuálně tamní operátor SK Broadband ve spolupráci s finskou Nokií spustil nejrychlejší internetovou síť pro koncové uživatele na světě. Ta dosahuje rychlosti až 52,5 Gb/s.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

Nová technologie optických sítí nazývaná PON (Passive Optical Network) je dostupná zatím jen ve vybraných domácnostech v Soulu. Tak vysokých přenosových rychlostí je dosaženo především díky tomu, že novinka kombinuje hned několik technologií najednou.

V první řadě jsou v jednom optickém vláknu vedeny přenosy TWDM-PON, dále pak XGS-PON (10/10 Gb/s) a GPON (2,5/2,25 Gb/s). Jednoduchým součtem se tak dostaneme na rychlost 52,5 Gb/s v případě stahování dat a na 52,25 Gb/s během nahrávání dat na internet.

I pro Jihokorejce, kteří se pravidelně umisťují v čele žebříčku zemí s nejrychlejším internetovým pokrytím, je to dramatický skok. Doposud totiž nejrychlejší připojení dosahovalo hodnoty pouze 2,5 Gb/s.

Samozřejmě takovéto astronomické rychlosti nedosáhnou všichni, ale pouze vybraní jedinci. Zástupci operátora SK Broadband uvedli, že se jim podaří novou technologií PON pokrýt v dohledné době co možná největší část Soulu.

Češi nemají v průměru ani 10 Mb/s

Reálná průměrná rychlost všech uživatelů se pohybuje v Jižní Koreji okolo 27 Mb/s. I když se tato hodnota může zdát dramaticky nižší než v případě nově použité technologie, průměrná rychlost datových přenosů v Česku je dokonce ještě nižší.

Foto: Seznam.cz

Mapy rychlosti internetu v ČR

Společnost Seznam.cz totiž minulý týden zveřejnila mapu internetu, která ukazuje, jak jsou na tom Češi bídně, drtivá většina Čechů (84 %) se totiž připojuje rychlostí nižší než 10 Mb/s. Vládní strategie Digitální Česko pro rok 2013 přitom počítala s tím, že už před třemi lety měli mít obyvatelé měst rychlost alespoň zmiňovaných 10 Mb/s.

Alarmující na tom je i to, že naměřené hodnoty představují dokonce horší výsledek než v loňském březnu, kdy společnost Seznam.cz zveřejnila první výsledky svého měření. Tehdy totiž rychlost nižší než 10 Mb/s mělo pouze 80 % lidí.

Letošní měření také ukázalo, že rychlejší připojení je výsadou jen hrstky lidí. Například linku o kapacitě 10 až 30 Mb/s využívá jen něco málo přes 14 % uživatelů. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám