Hlavní obsah

Heslo schováte ve vlastním těle

Právo, Petr Svorník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Jak zajistit, aby ve světě bezdrátových sítí nikdo neodposlechl vaše elektronické heslo? Stačí, aby cestovalo vaším tělem. Přesně s takovým vynálezem přišli vědci z univerzity ve Washingtonu.

Foto: Rick Wilking, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Představte si, že chcete otevřít dveře chráněné chytrým elektronickým zámkem,“ dává příklad Merhdad Hessar, doktorand z univerzity ve Washingtonu a jeden z autorů projektu.

„Jednou rukou se dotknu kliky, druhou čtečky otisků prstů na svém telefonu a pošlu ověření skrze své tělo, aniž by osobní informace proudily vzduchem,“ citují Hessara stránky sciencedaily.com. Na první pohled to vypadá trochu krkolomně, podle vědců se však jedná o bezpečnější metodu než zasílání hesel skrze běžné bezdrátové sítě, kde je lze mnohem snadněji odposlechnout a zneužít.

Foto: archív tvůrců

Návrh na přenos dat prostřednictvím lidského těla.

„Přenosy skrze tělo byly provedeny u lidí rozdílné výšky, hmotnosti i stavby těla. Systém fungoval, i když byl člověk v pohybu a hýbal rukama,“ uvádí zmíněný web.

Výzkumníci nejdříve zkoumali chytré telefony a hledali senzor, který by mohl vysílat nízkofrekvenční signály pod 30 megahertzů – ty totiž dobře cestují lidským tělem, ale nerozšíří se do vzduchu. Našli je právě ve čtečkách prstů a dotykových plochách, kterými na přenosných počítačích ovládáme kurzor myši.

Zatím autoři takto přenášejí jednoduchá hesla v řádu sekund, podle jejich vlastních slov je to však pouze začátek.

Reklama

Výběr článků

Načítám