Hlavní obsah

Severokorejský internet čítá jen 28 webů s národní doménou

Novinky, mif

Internet nelze v Severní Koreji považovat vůbec za samozřejmost. Přestože tento stát je dvakrát větší než Česká republika, ve které je mimochodem zaregistrováno bezmála 1,3 miliónu webů, disponuje pouze 28 weby s národní doménou .kp. Upozornil na to server Reddit.

Foto: repro gnu.rep.kp

Jeden ze severokorejských webů

Článek

Vláda se samozřejmě s takto nízkým číslem nepochlubila úmyslně. Kvůli chybně nakonfigurovanému DNS serveru se však přesný počet zaregistrovaných adres druhého řádu podařilo zjistit.

Připomeňme, že DNS servery překládají webové adresy na číselné adresy fyzických počítačů (IP adresy). Díky tomu je možné napsat do adresního řádku webového prohlížeče například název novinky.cz místo konkrétní číselné adresy.

Přistupovat k serveru mohl kdokoliv

Severokorejský DNS server byl tak nešťastně nakonfigurován, že k němu mohl přistupovat prakticky kdokoliv, a to klidně i z druhého konce světa.

Možnost vzdáleného přístupu jako první detekoval tým TLDR, který zároveň zmapoval všechny adresy Severokorejců. Všech 28 adres, ze kterých některé navíc v současnosti nejsou ani funkční, naleznete v tabulce níže.

Foto: repro vok.rep.kp

Jeden ze severokorejských webů.

Nedostupnost stránek je pravděpodobně způsobena tím, že se na ně snaží připojit zvědaví uživatelé z různých koutů světa. Pohled na weby Severokorejců totiž připomíná tak trochu návrat do minulosti, jejich vzhled je v některých případech až primitivní a v dnešní době i překonaný.

Internet je jen pro vyvolené

Je však nutné si uvědomit, že internet je v Severní Koreji výsadou pouze pro pár vyvolených jedinců. Drtivá většina tamních lidí nevlastní ani počítač, natož připojení k celosvětové počítačové síti.

Mezi osmadvaceti weby nalezneme Kim-Ir Senovu univerzitu, aerolinky, pojišťovny a několik charitativních organizací. Samozřejmě nechybí ani zpravodajství – jde o propagandistické stránky Hlasu Koreje.

Přehled všech 28 webů s národní severokorejskou doménou .kp
http://airkoryo.com.kp
http://cooks.org.kp
http://friend.com.kp
http://gnu.rep.kp
http://kass.org.kp
http://kcna.kp
http://kiyctc.com.kp
http://knic.com.kp
http://koredufund.org.kp
http://korelcfund.org.kp
http://korfilm.com.kp
http://ma.gov.kp
http://masikryong.com.kp
http://naenara.com.kp
http://nta.gov.kp
http://portal.net.kp
http://rcc.net.kp
http://rep.kp
http://rodong.rep.kp
http://ryongnamsan.edu.kp
http://sdprk.org.kp
http://silibank.net.kp
http://star-co.net.kp
http://star-di.net.kp
http://star.co.kp
http://star.edu.kp
http://star.net.kp
http://vok.rep.kp

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám