Hlavní obsah

Photokina 2016: Panasonic míří do 6K éry. Nebude ale hned

Novinky, Jakub Kynčl (Kolín nad Rýnem)
Kolín nad Rýnem

Bývá dobrým zvykem, že na kolínském audiovizuálním veletrhu Photokina, zaměřeném zejména na fotografii, se ohlašují novinky, které už „klepou” na dveře obchodů. Panasonic však letos překvapil a jako nejzajímavější novinku představil dlouho očekávaný model GH5. Čip tohoto aparátu umožní snímat 30 snímků za vteřinu v rozlišení 6K či 60 snímků za vteřinu v rozlišení 4K. Uvedení přístroje na trh však ještě chvíli potrvá.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Panasonic slavnostně představil GH5. Věří, že do roku 2020, kdy se bude konat olympiáda v Tokiu, bude mít v prodeji fotoaparát schopný 8K.

Článek

V současnosti se ty nejlepší přístroje chlubí rozlišením 4K, tedy zpravidla rozlišením 4096 x 2304 obrazových bodů. Panasonic přesný počet pixelů pro standard 6K zatím neuvedl, ale s největší pravděpodobností by mělo jít o 6144 x 3160 obrazových bodů. Pro lepší představu – hojně rozšířený standard Full HD nabízí 1920 x 1080 pixelů.

Nejen 6K novinkou však byl na tiskové konferenci návštěvník oslňován. Kromě nové vlajkové lodi GH5, o které toho zas tak moc řečeno nebylo, snad ještě s výjimkou toho, že bude dostupná „v první polovině roku 2017”, byly totiž představeny také tři novinky, které budou k dostání výrazně dříve.

Ty nejsou cíleny na profesionály, ale spíše na nadšené fotografy, kteří chtějí pořizovat ostřejší a zajímavější snímky.

Foto: Panasonic

Nová vlajková loď Panasonicu GH5 se objeví na trhu v první polovině příštího roku.

Voda a šero nevadí

Jak vám nový fotoaparát umožní pořizovat zajímavější snímky? Třeba tak, že se jej nebudete muset bát dát blízko k cákající vodě a oblak prachu vás také nevyděsí tolik jako většinu jiných fotografů.

Právě to hosty tiskové konference na fotoaparátu Lumix DMC-G80 zaujalo asi nejvíce. Samozřejmě, že bude třeba využívat objektivy, které do těla žádnou vlhkost nepropustí. Právě tato novinka využívá jako jediná ze tří aktuálních výměnné objektivy.

Foto: archív výrobce

Trocha vody fotoaparát G80 nevyděsí.

Výrazně vylepšená má být také pětiosá obrazová stabilizace. Senzor hlásí 16 megapixelů a ISO můžete vytáhnout až do úrovně 25 600. Pokud vás láká 4K video, uspějete u tohoto fotoaparátu také.

Zajímavé také je, že automatické ostření uzpůsobené pro zhoršené světelné podmínky by vám mělo umožnit bez potíží zaostřit nejen zvířata pohybující se v dáli při soumraku, ale také jednotlivé hvězdy či souhvězdí. G-80 by se měla dostat do prodeje v říjnu.

Trochu jiný kompakt

Lumix FZ2000 má objektiv jeden - nově vyvinutý Leica DC Vario-Elmart. Disponuje 20násobným optickým zoomem, což je jakýmsi ekvivalentem ohniskové vzdálenosti 24-480 mm při světelnosti F 2.8-F 4.5.

Obrazové vylepšení je podle výrobce oproti předchůdci, Lumixu FZ1000, opravdu výrazné. A pokud si pořizujete fotoaparát i na videa, vězte, že disponuje 4K videem. Cinema 4K zvládá se 24 snímky za vteřinu, QFHD (tedy 3840x2160) až se 30 snímky za vteřinu.

Foto: Panasonic

FZ2000 je všestranný kompakt.

Palcový senzor, 20MP rozlišení a ISO až 12 800, to jsou hlavní rysy tohoto kompaktu, u kterého můžete fotit dávku ve 4K (30fps) a posléze si vybrat ten zlomek vteřiny, kde jste kýžený moment zachytili nejlépe. A abychom nezapomněli, s funkcí Post Focus si můžete snímek přeostřovat libovolně i dlouho poté, co jste dofotili.

Šikovný mrňous

Nejminiaturnější novinkou je pak velmi šikovný kompakt Lumix LX15, který má při malých rozměrech hodně zajímavé parametry. Pokud si potrpíte na výrazný bokeh (nezaostřená oblast snímku) a focení v horších světelných podmínkách, objektiv Leica DC Vario-Summilux se světelností 1.4-2.8 u kompaktu vás příjemně překvapí. Co na tom, že ukrývá pouze 3násobný optický zoom - na snímky na velkou dálku tento trpaslík není.

Foto: Panasonic

Lumix LX15 se vejde snadno do kapsy.

Na co naopak je, to jsou třeba makro snímky. Podle výrobce by totiž měl zvládat zaostřovat již od neskutečných tří centimetrů od objektu. A je to dost možná právě makro, kde můžete funkci Post Focus také velmi dobře využít.

LX 15 umožňuje fotit do RAWu a tento formát navíc zpracovávat přímo ve fotoaparátu. A konečně - nejenže můžete fotit 4K dávky snímků a poté si vybrat ten nejlepší moment z celé série, ale s tímto kompaktem, který se jednoduše vejde do kapsy, můžete točit také 4K video. Malý, ale šikovný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám