Hlavní obsah

Sony klesl zisk o 74 procent. Může za to zemětřesení i silný jen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonskému výrobci elektroniky Sony klesl v prvním fiskálním čtvrtletí zisk o 74 procent na 21,2 miliardy jenů (pět miliard Kč). Na výsledky měly negativní dopad silný jen, slabší prodej chytrých telefonů a zemětřesení na jihozápadně Japonska, kvůli kterému musela firma mimo jiné pozastavit výrobu polovodičů.

Foto: Eugene Hoshiko, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Příjmy za duben až červen klesly o téměř 11 procent na 1,6 biliónu jenů. Firma vyrábí televizory Bravia, přehrávače hudby Walkman či herní konzole PlayStation 4. Provozní zisk se snížil o 42 procent na 56,2 miliardy jenů.

Navzdory slabším výsledkům firma nezměnila svůj odhad zisku na celý fiskální rok, který má činit 300 miliard jenů. To je o dvě procenta více než loni. Sony však snížila odhad škod způsobených dubnovým zemětřesením na 80 miliard jenů z původních 115 miliard jenů.

Sony po zemětřesení musela částečně zastavit výrobu ziskových obrazových snímačů. Čipová divize, pod kterou snímače spadají, kvůli tomu vykázala v prvním čtvrtletí provozní ztrátu 43,5 miliardy jenů ve srovnání s loňským ziskem 32,7 miliardy JPY.

Tuto ztrátu však částečně vykompenzovala vysoká poptávka po herním softwaru pro PlayStation 4 a snížení nákladů v divizi chytrých telefonů. Zisk herní divize, která je největším tahounem růstu zisku firmy, se zvýšil na 44 miliard JPY z 19,5 miliardy JPY, napsaly agentury AP a Reuters.

Chystá se nový PlayStation

Právě hráči by mohli pomoci zvýšit zisky japonského elektronického gigantu i v nadcházejícím období. Sony se totiž chystá na pulty obchodů uvést novou televizní konzoli PlayStation.

Novinka je zatím známá pod kódovým označením Neo. Její hlavní předností by mělo být navýšení výkonu. Použit sice bude ten samý procesor, jako v aktuálně prodávané čtyřce, ale bude pracovat na vyšší frekvenci.

Foto: archív výrobce

PlayStation 4

Konkrétně tedy půjde o čip s architekturou Jaguar, jehož osm jader bude taktováno na 2,1 GHz. Jen pro připomenutí, současná generace PlayStation 4 pracuje při frekvenci 1,6 GHz. Výkon procesoru by měl být tedy 1,3krát vyšší.

Ještě většího zvýšení výkonu se dočká grafický čip, který bude již tradičně pocházet z dílen společnosti AMD. Grafické jádro však bude mít dvakrát více výpočetních bloků a místo taktu 800 MHz bude pracovat na 911 MHz. Podle uniklých dat by tak měl grafický výkon v konečném důsledku narůst 2,3krát.

Vyšší výkon bude využit nejen pro standard 4K, ale také pro virtuální realitu. Připomeňme, že Sony se chystá začít letos prodávat nový headset PlayStation VR. [celá zpráva]

PlayStation Neo by měl mít podle neoficiálních informací premiéru na konci října na Paris Games Week.

Foto: archív výrobce

PlayStation VR

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám