Hlavní obsah

Prodeje Applu klesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Celkové tržby společnosti Apple ve třetím čtvrtletí fiskálního roku, končícím 25. června, klesly o 14,6 procenta. Jedná se o druhý kvartál za sebou, kdy se propadly, ale méně, než se čekalo. Klesají hlavně prodeje chytrých telefonů. Od začátku roku až do úterního závěru obchodování akcie Apple poklesly o 8,2 procenta,.

Foto: Beck Diefenbach, Reuters

Apple iPhone 6S a 6S Plus

Článek

Čtvrtletní čistý zisk společnosti Apple klesl o 27 procent na 7,8 miliardy dolarů, zatímco tržby ve výši 42,36 miliardy dolarů předčily očekávání analytiků (42,09 miliardy dolarů).

Tržby z Číny, která svého času představovala hnací motor dalšího růstu společnosti, se zmenšily o 33,1 procenta, zatímco před rokem ve stejné době vykázaly růst o 112,4 procenta. V předchozím druhém čtvrtletí klesly o skoro 26 procent.

Apple uvedl, že v třetím čtvrtletí prodal 40,4 miliónu chytrých telefonů, zatímco podle průzkumu firmy FactSet StreetAccount předpovědi analytiků v průměru počítaly s 40,02 miliónu.

V předchozím čtvrtletí ohlásil Apple pokles prodejů chytrých telefonů o 16,3 procenta, což byl první pokles od roku 2007. Prodeje chytrých telefonů tvoří zhruba dvě třetiny celkových tržeb nejcennější veřejně obchodované společnosti.

Podnikání firmy ve službách, zahrnující App Store, Apple Pay, iCloud a další, dosáhlo příjmu téměř šesti miliard dolarů, což představovalo meziroční růst o 18,9 procenta.

Společnost pro čtvrté čtvrtletí, končící v září, předpovídá tržby ve výši 45,5 až 47,5 miliardy dolarů, což je více než průměrný odhad Wall Streetu (45,71 miliardy dolarů). Předpověď nejspíše zahrnuje nejméně první víkend prodeje řady iPhone 7, který chce firma spustit v září.

Reklama

Výběr článků

Načítám