Hlavní obsah

Česko přejde na nové digitální televizní vysílání v roce 2021

Novinky, mif

Nový digitální televizní standard DVB-T2 bude v Česku zaveden k 1. únoru 2021. Počítá s tím Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání, kterou ve středu schválila vláda. Na nový standard nicméně není celá řada přístrojů připravena, a to platí i o některých modelech, které se aktuálně prodávají v obchodech.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

O schválení strategie informoval na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD).

Přechod na DVB-T2 odstartuje už v druhé polovině letošního roku. V souvislosti s tím bude spuštěna také informační kampaň. „MPO (ministerstvo průmyslu a obchodu, pozn. red.) na podzim zahájí informační kampaň pro 60 % diváků, kterých se to týká,“ uvedl Mládek.

Mládek informoval na Twitteru o schválení Strategie rozvoje zemského digitálního televizního vysílání.

Přechod na nový standard se totiž logicky týká pouze lidí, kteří přijímají signál prostřednictvím pozemního televizního vysílání. Uživatelů kabelového, satelitního a internetového vysílání se změny nijak nedotknou.

Díky DVB-T2 půjde do jednoho vysílacího multiplexu vložit více televizních stanic, tedy více dat, a tím se rozšíří nabídka divákům a uživatelům. Obraz je navíc přenášen ve vysokém rozlišení a v řadě případů nabízí sytější barvy.

Vysílání bude spuštěno na podzim

Letos na podzim by měly začít vysílat tři přechodné sítě DVB-T2. Provozovat je budou Česká televize, České radiokomunikace a Digital Broadcasting. Experimentální vysílání DVB-T2 bylo v Česku spuštěno už v březnu loňského roku. Spustily ho České radiokomunikace. [celá zpráva]

Aktuálně používaný standard DVB-T bude možné naladit až do zmiňovaného února 2021. Pak jej čeká stejný osud jako dříve analogové pozemní televizní vysílání – jeho provoz bude ukončen a místo něj bude k dispozici zmiňovaný standard DVB-T2.

Hlavní výhody DVB-T2

:: Lepší zabezpečení přenosu

:: Vyšší datový tok umožňující ekonomický přenos HDTV

:: Obraz krystalicky čistý bez výrazných chyb

:: Realističtější barvy a jejich přechody

:: Až 5x podrobnější vizuální informace

Standard DVB-T2 musí být samozřejmě schopný přijímat i samotný televizor. Případně jej lidé budou muset dovybavit speciálními set top boxy, jako tomu bylo na konci analogové televizní éry. Více se o standardu DVB-T2 dozvíte v našem dřívějším článku. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám