Hlavní obsah

Roboti už vidí a mají cit pro práci

Právo, Vladimír Klepáč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce robotů sice už na mnoha místech nahrazuje tu lidskou, bez pomoci člověka se ale neobejdou. O podstatné vylepšení strojů se teď postarali vědci z brněnského Vysokého učení technického (VUT). Dali jim umělý zrak a cit, tedy schopnost zvládat i velmi jemné práce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Zájem o tato zdokonalení mají již teď průmyslové podniky. Vidící robot se schopností zvládat i ty nejnáročnější práce na výrobní lince jim ušetří čas a peníze.

„Jisté je, že i když roboty vylepšíme, stále budou potřebovat někoho, kdo jim bude zadávat úkoly a kontrolovat je. Robot je v podstatě velmi hloupá věc a dělá přesně jen to, co mu nařídí člověk,“ řekl Právu Tomáš Kubela z Ústavu výrobních strojů, systémů a robotiky vysokého učení, který na zdokonalování technických možností robotů pracuje již léta.

Využití pro automobilky

Zrak se mu s kolegy podařilo nahradit s využitím kamery a dvou laserů. Stroj je nově schopen z bedny s výrobky vybrat jen ty správné a skládat je pak na výrobní pás nebo do montovaného zařízení. Kamera nejprve nasnímá výrobky v bedně, vyhodnotí, se kterými bude pracovat, a stroj pak vybírá jen ty správné. Teď již nevadí, že jsou na sobě v bedně naházené.

Foto: archív VUT

Tomáš Kubela s kolegy dodal robotům umělý zrak s pomocí kamery a laserů.

Dosud to byl pro roboty velký problém. Scény ze sci-fi filmů, kdy jsou haly podniků liduprázdné a všechno dělají jen stroje, totiž nemají se skutečností moc společného. Robot na lince potřebuje, aby mu člověk připravil výrobky, s nimiž bude pracovat. Dokonce je musí mít úhledně poskládané ve správné poloze. S namontováním umělého zraku se ale vše změní.

Totéž platí i pro roboty, jejichž úkolem je lepení, broušení nebo leštění. Léta si inženýři kladli otázku, jak stroje naučit, aby měly cit. Museli si poradit s tím, že se výrobek může prohýbat, jinak ho při úpravě zničili. Cit pro jemnou práci dodali vývojáři z VUT robotům s pomocí senzorů.

Praktické využití je například v automobilovém průmyslu, kde teď nově stroje zvládnou správným způsobem lepit ohebné a nerovné části aut z plastu.

Dobrá investice

Umělý zrak i cit pro roboty již testuje několik firem. Stroje zvládly i zkoušky v německé automobilce BMW.

„Jsme schopni dodat umělý zrak a cit strojům na linkách, které jsou již v provozu. U každého může jít sice o investici v řádu několika miliónů korun, do roku až dvou by se ale měla vrátit, což je pro firmy velmi výhodné,“ doplnil Kubela.

Podle něj je zájem o neustálé zdokonalování průmyslových robotů velký. Ve výrobě totiž podávají stabilní výkon, pracují ve třech směnách a dělají mnohonásobně méně chyb než lidé. Stejně tak ale firmy potřebují nadále kvalifikovanou lidskou pracovní sílu.

Roboti s umělým zrakem a citem budou pro zaměstnance jen lepšími pomocníky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám