Hlavní obsah

Digitální dálnice spojuje Finsko a Německo. Nabízí extrémně rychlý přenos dat

Helsinky

Finská technologická společnost Cinia Group na konci minulého týdne zpřístupnila podmořský kabel pro rychlý přenos dat, spojující Finsko a Německo napříč Baltským mořem. Oznámila to na svém webu. Provozovatelé datových center by ve Finsku mohli využít chladnějšího podnebí, nízkých cen energií a přísných zákonů na ochranu soukromí, uvedl také státem vlastněný finský podnik v prohlášení.

Foto: Profimedia.cz

Optické kabely (ilustrační foto)

Článek

Optický kabel má délku 1200 kilometrů a kapacitu 144 terabitů za vteřinu. Data tudíž přenáší mnohem rychleji než současná spojení mezi Finskem a zbytkem Evropy, která vedou přes sousední Švédsko, napsala agentura AP. Podle ní se Helsinky snaží nalákat středoevropské technologické společnosti k příchodu do země.

Cinia uvedla, že kabelový systém, označovaný jako "severní digitální dálnice", přímo propojuje středoevropské síťové uzly s ruskými a asijskými trhy přes území Finska.

"Nový podmořský datový kabel je příležitostí nejen pro podniky ve Finsku a v Německu, ale také pro zbytek Evropy," uvedla v prohlášení parlamentní státní tajemnice při německém ministerstvu hospodářství a energetiky Brigitte Zypriesová.

Datová centra ve Finsku mají společnosti jako Google, Microsoft nebo ruský Yandex, které zde kromě nižších teplot a levnějších energií využívají také daňových úlev. Datové centrum nedaleko Helsinek v současnosti buduje německý provozovatel těchto středisek Hetzner Online.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám